Driek Oplopers - CDA blundert met eigen risico

“Voor veel mensen is de stijging van het eigen risico een te hoog bedrag geworden. Daarom zal het eigen risico in 2018 niet stijgen.” Leest u deze zinnen eens goed.

Ik weet het niet, hoor. Maar óf ze zijn bij het CDA niet goed snik, óf ze denken bij het CDA dat de Nederlandse burger niet goed snik is. Nog een keer: “Voor veel mensen is de stijging van het eigen risico een te hoog bedrag geworden. Daarom zal het eigen risico in 2018 niet stijgen.” Dit is de hoogst vermakelijke mededeling die het CDA op Twitter plaatste nadat de voorlopige bevriezing van het eigen risico voor bekend was geworden. We knippen dit staaltje indemalingnemerij even in twee stukken.

“Voor veel mensen is de stijging van het eigen risico een te hoog bedrag geworden.” Dat betekent dus -afgezien van de taalkundig rammelende formulering-  dat het huidige eigen risico voor veel mensen te duur is geworden. Nu al. Niet in de toekomst ooit een keertje, nee, anno 2017 is voor veel mensen het eigen risico onbetaalbaar geworden. Dat probleem kan je het beste oplossen door dat eigen risico te verlagen. Ingewikkelder is het niet. Maar nee hoor, we kijken even naar het tweede deel van dit pure staaltje volksverlakkerij: “Daarom zal het eigen risico in 2018 niet stijgen.” Fout! Het eigen risico moet niet “niet stijgen.” Nee, als het CDA het werkelijk ernstig vindt dat voor veel mensen het eigen risico nu al te hoog is, dan moet dat eigen risico dus omlaag! Niet constant blijven, nee, maar omlaag. Minder. Lager dan eerst. Dat mensen minder hoeven te betalen als ze medische zorg nodig hebben.

Omlaag, ja. Zoals het CDA in zijn verkiezingsprogramma beloofde. Ik weet niet of het CDA zich voor het waarmaken van die verkiezingsbelofte wel voldoende heeft ingezet aan de formatietafel of dat de partij wel moest zwichten voor VVD en D66 die liever een nóg hoger eigen risico zien. Maar het breken van de verkiezingsbelofte dat het eigen risico omlaag moet op zo’n knullige manier willen verkopen als een soort van succes, dat is iets om je voor dood te schamen.

Het CDA. Volkomen geschift of maling aan de kiezer. Ik kijk uit naar de uitleg, die ongetwijfeld op Twitter zal verschijnen. Hoewel…