Driek Oplopers - Stemmentrekker Moszkowicz


Politiek gaat helemaal niet over zelf met goede ideeën komen. Het is gewoon een kwestie van de kunst afkijken. U weet wel: beter goed gejat dan slecht verzonnen. Dat hebben ze bij de splinterpartij VoorNederland ook heel goed in de gaten.

VoorNederland. U weet wel, zo’n partij die bestaat uit politieke avonturiers (de heren Bontes en Van Klaveren) die een andere avonturier (de heer Wilders) de rug hebben toegekeerd. Ze zitten wel met een probleempje. Voor een beetje continuïteit hebben ze wel een serieus te nemen stemmentrekker nodig. Nou ja, serieus te nemen… In aantal zetels uitgedrukt, dan.

Wat doe je dan? Scharrel je iemand op die weet hoe de politieke mores in Den Haag werkt? Nee, kansloos. Haal je iemand binnenboord met mooie politieke inzichten? Welnee, daar trek je onder het domste deel van het electoraat ook al geen stemmen mee. Nee, er zit maar één ding op: je kijkt om je heen, om te zien of er nog een andere splinterpartij is, die het kunstje van ongefundeerde stemmentrekkerij wél beheerst.

En dan kom je uit bij 50Plus. Een partij voor bejaarden die knaldement in het hokje hun vakje rood maken. Met als politiek boegbeeld...

Juist. Een idioot. Een eikel met een veel te groot ego. Iemand die een spoor van onbetaalde rekeningen trekt. Iemand die verkeerd geld uitgeeft aan verkeerde dingen. Iemand die maar wat raak lult om zijn gesjoemel, gepruts en gefraudeer te verdoezelen. Een opportunistische klaploper van het ergste soort. Juist. Henk Krol. In zijn eentje goed voor een verdubbeling van 50Plus in de peilingen. Toch knap.

Dus ging VoorNederland op zoek. Op zoek naar iemand met een uiterst groezelig blazoen, die juist daardoor goed is voor een flink aantal Kamerzetels. Naar iemand die een spoor van onbetaalde rekeningen trekt. Naar iemand die verkeerd geld uitgeeft aan verkeerde dingen. Naar iemand die maar wat raak lult om zijn gesjoemel, gepruts en gefraudeer te verdoezelen. Naar een opportunistische klaploper van het ergste soort. Meneertje Bontes is woedend, maar de heer Van Klaveren weet dat hij goed zit. Hij heeft de onbetwiste stemmenkampioen te pakken.

Bram Moszkowicz. Succes verzekerd.