Driek Oplopers - Solliciteren bij het AD

Solliciteren bij de krant. Ik dacht altijd dat je dan een serieuze journalistieke opleiding zou moeten volgen, en hetzij tijdens de stage aan de baas vragen of je mag blijven, hetzij na het behalen van je diploma of bul een nette sollicitatiebrief sturen aan de hoofdredactie van de krant waarbij je graag aan de slag zou willen.

Fout. Helemaal fout. Zo werkt het heden ten dage niet. In ieder geval niet als je bij het AD aan de slag wil. Want het AD neemt tuig van de richel aan, zoals de verstandelijk gehandicapte tuigblogger Ismail Ilgun. Want ook die mensen verdienen een tweede kans.

Solliciteren bij het AD doe je dus zo: je zorgt om te beginnen dat je geen enkele opleiding voltooit. Daarna gooi je een steen door een ruit van het redactielokaal. Je duwt vervolgens een redacteur van zijn fiets en je danst op het dak van de auto van de redactiechef. Een paar dagen later speel je in de sensatieshow van Jeroen Pauw de vermoorde onschuld. Voor je het weet wordt je een baan bij het AD in de schoot geworpen. Makkelijk zat.

We hebben in ons land dik 400.000 werklozen. Een groot gedeelte van deze mensen is ongeschoold. Een baan bij de krant of de website van het AD ligt dus binnen handbereik. Dus kom op: trek massaal naar de burelen van het AD. Na het intrappen van de voordeur even vragen naar hoofdredacteur Hans Nijenhuis. Succes verzekerd. Een plezierige functie bij de afdeling Sarcasme en Satire,  ter meerdere eer en glorie van uzelve en de lezersaantallen van het AD, kan u dan niet ontgaan. Succes.