Driek Oplopers - Malle Mohammed en Debiele Driss

Daartoe opgehitst door in woestijnlanden woonachtige islamitische haatfundamentalisten, plegen doorgaans zwakbegaafde knullen, veelal van Marokkaanse komaf, kris-kras door Europa verschrikkelijke aanslagen op onschuldige, weerloze burgers. Natuurlijk, het is ook best verwarrend als je broer tevens je oom is, en je vader ook je volle neef. Dan gaan er genetisch dingen mis. Ook in je hoofd.  En dan ga je stomme dingen doen. Zoals knutselen met gasflessen in een poging om bommen te maken. Maar ja, als je nog te stom bent om zelfstandig te schijten, dan gaat er weleens wat mis. Een geheel nieuwe invulling van het begrip "plofmarokkaan".  Bij gebrek aan beter rijd je dan maar met een bestelauto in op een massa toeristen in een winkelstraat in Barcelona. Of je rijdt in op mensen die in een bushokje in Marseille op de bus staan te wachten. Echt heel dapper.

Maar wat leren we van al die aanslagen? Dat het ondoenlijk is om de samenleving te beschermen tegen acties van zelfmoordenaars. Want tegen achterlijke Noordafrikaantjes die zich door een fopprofeet hebben laten wijsmaken dat er een hiernamaals zou bestaan met hordes hitsige maagden (als zodanig al een vrij onwaarschijnlijke combinatie, hitsig en maagden), is nu eenmaal geen kruid gewassen. En daarom vind ik het nog steeds flauwekul dat men de reizigers in internationale treinen wil lastigvallen met tijdrovende en ongemakkelijke controles. Want vijf minuten later vertrekt een binnenlandse trein, die voor Malle Mohammed of Debiele Driss net zo'n geschikt doelwit is als de internationale trein die dan dus wél uiterst opzichtig wordt bewaakt.

Ik ben ervan overtuigd dat wij als burgers zo goed mogelijk worden beschermd. Door wat ik gemakshalve maar de "Geheime Dienst" noem, maar vooral door politiemensen die zichtbaar en onzichtbaar de boel in de gaten houden. Die getraind zijn in het signaleren van risico's. Die die risico's herkennen aan gedrag en andere aspecten, zoals huidskleur en kledingkeuze. Maar laten we wel ophouden, die mensen vals te beschuldigen vann etnisch profileren. Want de kans dan een Marokkaantje een trein opblaast is duizend maal groter dan dat een blonde knul met sproeten dat doet. Dus het gaat niet om verwijtbare discriminatie, maar om vakmanschap als Mo uit de rij wordt geplukt, en Kees niet.

Ook op stations. Er wordt heel veel gedaan om OV-gebruikers te beschermen tegen de terrorismedreiging waarmee we helaas te maken hebben. Daarbij zijn wat mij betreft uitvoerige identiteitscontroles van alle internationale treinreizigers en gedoe met bagagecontroles voor iedereen zonder aanziens des persoons dus niet zinvol. Pik mensen eruit die in negatieve zin opvallen door hun gedrag of etniciteit, en dan niet alleen als ze bijna in een internationale trein stappen, maar ook als ze de stoptrein naar twee stations verder willen betreden. Of beter nog: pak ze op bij het betreden van het station. Of een winkelstraat. Of een bioscoop. Of, nou ja, enzovoort.

En nee. Een bescherming van 100 procent tegen het terrorismegevaar is er niet. Dat kan niet. Er zijn nu eenmaal meer verstandelijk beperkte Noord-Afrikaantjes dan politiemensen in ons land. Maar laten we elkaar niet gek maken. Ook ik stap  vandaag weer met een gerust hart in het OV. Ik ga vandaag met een gerust hart boodschappen doen in een gezellige en drukke winkelstraat. Net als gisteren. Net als morgen. Maar val mij dus niet lastig met zinloze schijnveiligheidsmaatregelen zoals paspoortcontrole en bagagedoorzoekingen voor iedereen, want dat is schieten meteen schot hagel op een mug.