21 feb 2015

   Luc van Lier - Taxicowboys

De Amsterdamse taxichauffeur. Een hufter eerste klas. Ooit werden criminelen die hun celstraf hadden uitgezeten, voorzien van een taxivergunning. Tot wat voor gedrag dat leidde, laat zich raden.  Nog steeds woekert dit wangedrag door, in de Amsterdamse taxiwereld.

Ooit was via Taxi Centrale Amsterdam TCA de taximarkt stevig in handen van onderwereldfiguren als drugsbaas Dick Grijpink. Toen zo’n 15 jaar geleden aan het monopolie van TCA een einde werd gemaakt, werden de auto’s van concurrent Taxi Direct stelselmatig vernield. Ook een blauw oog of een gekneusde rib behoorden niet tot de uitzonderingen.

Klootjesvolk achter het stuur. Veelal zelfs te dom om de tafel van 3 op te zeggen. Maar slim genoeg om de klanten te besodemieteren. Door met nietsvermoedende toeristen voor veel geld de halve stad door te rijden, in plaats van rechtstreeks naar de bestemming. Door adressen op kofferlabels van Amsterdamse vakantiegangers te bekijken, en nadat de vakantiegangers op Schiphol waren afgezet, hun adres door te geven aan bevriende inbrekers. Door zich in seksueel opzicht op te dringen aan mooie vrouwen of zelfs jonge meisjes, die dachten dat de taxi een veilig vervoermiddel was van de disco naar huis. Geknoei met taximeters, zelfs het doodslaan van een klant. Nou vooruit, de goeden niet te na gesproken. Maar de hierboven opgesomde gedragingen zijn geen uitzonderingen. Zelfs internationaal staat de Amsterdamse taxi er buitengewoon slecht op.

De Amsterdamse taxiwereld. De overheid slaagt er maar niet in, écht orde op zaken te stellen.

En daar kwam Uber. Met UberPop. Eenvoudige taxi’s, die je tegen een laag tarief per App kan bestellen. En waar je achteraf je oordeel over kan geven, zodat chauffeurs die er een rommeltje van maken, door een lage ranking op den duur geen klanten meer krijgen. Prima systeem, en veel klanten keren het tuig van TCA en aanverwante clubs nu de rug toe: er is een alternatief! Maar de criminele taxichauffeurs van TCA & co zijn in rep en roer. De afgelopen dagen zijn heel wat veronderstelde Uber Pop-chauffeurs in hun auto klemgereden door de gangsters van TCA. Daarbij is zelfs een auto door TCA-chauffeurs van de weg gedrukt. Crimineel en levensgevaarlijk gedrag.

En nu? Hou je vast. De Amsterdamse taxichauffeurs, die er bekend om staan dat ze zo’n beetje alle taxiwetten overtreden, willen nu dat de taxiwetten worden gehandhaafd. Althans, als het om Uber gaat. Inderdaad, de inbreker die alle politie-inzet verlangt als er bij hem thuis een ruitje blijkt te zijn ingetikt. Ik zou lachen als het niet zo triest was. Echt. Ik gun Uber alle succes van de wereld. Had de Amsterdamse taxibranche er maar niet zo’n zooitje van moeten maken.

Net schreef ik nog: Ik zou lachen als het niet zo triest was. Maar het lukt me niet meer, mijn lachen in te houden. Schuddebuikend tik ik deze laatste zinnen. De meeste Amsterdamse taxichauffeurs die deze week naar een protestbijeenkomst in Den Haag wilden, kwamen daar veel te laat aan. Ze bleken met hun auto’s van Amsterdam naar Den Haag via Arnhem te zijn gegaan. Logisch. Omrijden zit de Amsterdamse taxichauffeur in het bloed.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.