FraLa - Lekker belangrijk

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een uitspraak gedaan. Ik heb dat eens nagekeken, maar dat schijnen ze vaker te doen. Niet dat er één uitspraak bij zat in de afgelopen maanden waarvan ik dacht “God, Allah, Boeddha, Brahma zijd allen geloofd en geprezen dat dit soort colleges over ons waakt”.

In mijn soms verbijsterende argeloosheid dacht ik dat Rechten van de Mens vooral zaken betreft als recht op eten en drinken, recht op een dak boven je hoofd, recht op gezondheidszorg en meer van dat basale. Dat er daarnaast ook aandacht is voor vrijheid van meningsuiting, het beschermen van de vrijheid van religie, het voorkomen dat er tegen een burger ‘zomaar’ geweld wordt gebruikt, vind ik ook allemaal prima, maar omdat ik dacht dat het een en ander in Nederland toch vrij stevig op de rails staat, was ik toch wel verrast door het feit dat er in Nederland ook zo’n club bestond.

Dankzij de hoofddoekaffaire rond een administratief medewerkster bij de politie is dat nu rechtgezet. Ik lees inderdaad dat het College zich ook met discriminatievraagstukken bezighoudt en dat zij de Commissie Gelijke Behandeling is opgevolgd.

In 2011 is er onder Ivo Opstelten (Burgemeester Dikkerdak werd hij door mijn buurman genoemd) een gedragscode met betrekking tot kleding ingevoerd voor de politie. Klaagster werkt volgens de berichten sinds 4 jaar bij de politie in Rotterdam (Was Opstelten daar niet ooit burgemeester…). Dat is dus ruim na 2011. Het zal wel weer (te) kort door de bocht zijn geredeneerd, maar volgens mij discrimineert iemand zich dan zelf. Men weet, of had kunnen weten, dat er bij de politie een bepaalde gedragscode bestaat. Als je dat niet aanstaat, ga je toch niet bij de politie werken.  

Maar stel dat zij al voor die gedragscode in dienst was, is dit dan een materie voor het College voor de Rechten van de Mens? Kennelijk wel, want zij zijn er maar druk mee geweest. Ik vraag mij dan af wat er gebeurd zou zijn als deze affaire aanhangig zou zijn gemaakt door een voormalig inwoner van Haïti, die na de aardbeving naar Nederland is gevlucht en inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft, maar op basis van zijn roots, zich nog steeds van top tot teen volhangt met voodoo-poppetjes, al dan niet voorzien van spelden. Conform de uitspraak van dit College zou zo iemand dus vrolijk het politie-uniform aan mogen trekken. Zou een dergelijke opvallende verschijning wel met succes bij de politie kunnen solliciteren, vraagt menigeen zich ongetwijfeld af. Het zal waarschijnlijk niet in één keer zijn gelukt, maar met de anti-discriminatie wetgeving als steun in de rug, zou het na diverse pogingen en rechtszaken best zover hebben kunnen komen…

Verwijt mij nu niet dat door iets volkomen belachelijk te maken ik probeer aan te tonen dat dit college dus ook een in mijn ogen redelijk belachelijke uitspraak heeft gedaan. De politie verbiedt deze jongedame helemaal niet haar religie aan te hangen en discrimineert in dat opzicht dus niet. Zij mag thuis en in haar vrije tijd net zoveel doeken om zich heen winden als zij wil. Geen politieman die haar dat verbiedt. Deze hoofddoek-uitspraak van het College vind ik persoonlijk dus meer een doekje voor het bloeden.

Samen met mij zullen er talloze mensen zijn die het niets uitmaakt of zij worden te woord gestaan door iemand met of zonder hoofddoek, maar er zijn ongetwijfeld ook complete volksstammen, die zo’n hoofddoek niet zien zitten. In Engeland maakt men er blijkbaar geen punt van en in Frankrijk is een hoofddoek uit den boze. Moet ons College de collegae in Frankrijk niet eens op het vestje spuwen?

Bedenk mij net dat ik al een volksstam weet die een hoofddoek niet zien zitten: De pygmeeën.

Nu we toch aan het dollen zijn:

“Ik heb een verstopte neus”, zeg ik tegen de huisarts. “Nee hoor” antwoordt hij, “ik zie hem van hier al. Gewoon aan de voorkant van je gezicht”.

“Heel Holland Bakt”, vind ik maar een rare titel. Kan volgens mij nooit kloppen. Kletskoek dus.

Ik verheug mij op de komst van Sinterklaas. Misschien dit jaar weer eens met een optreden van de amandelspijsgirls?

De regenworm bestaat. Maar hoe zit het met de hagel- en sneeuwworm?

“Dat is nogal verontrustend. Ben je niet bezorgd”, vroeg ik. “Nee, ik bevind mij nog op het sorteercentrum”, antwoordde het pakketje.