21 sep 2014

   Danny Teders - Champions league + landskampioen, nu voor slechts €... !

Weer een heerlijke week met voetbal zit erop. Ik kan er dan wel van genieten hoe Ajax speelt tegen het ‘grote’ PSG, maar de wijze waarop Feyenoord onderuit gaat is weer om je te schamen. Je stelt je er tegenwoordig al op in dat de Nederlandse clubs het merendeel van de Europese wedstrijden verliezen. Nederland is voorbijgestreefd in haar talent, niet meer krachtig genoeg als competitie en hooguit een opleidingsplatform voor de andere landen. Dat is zoals de kenners vandaag de dag over Nederland praten. Vrede heb ik daarmee, tot wederom het moment dat Real Madrid haar financiële cijfers bekend maakt van het afgelopen seizoen.

Voordat ik deze ga vertellen, wil ik dat u hierbij in uw achterhoofd houdt dat er veel Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) in Nederland de laatste jaren failliet gingen op een paar ton aan euro’s (veel geld voor de gemiddelde Nederlander, maar in voetbaltermen hooguit een week-, maand- of jaarsalaris). Verder is het een klein detail om te weten dat Real Madrid afgelopen transferperiode een bedrag van een kleine 110 miljoen euro uitgaf aan de komst van slechts drie spelers. Daarnaast is het altijd fijn om te weten dat je de komende zes jaar als club jaarlijks nog een bedrag van 16,5 miljoen moet afstaan aan een club uit Engeland (Tottenham) voor de komst van één (!) speler.

Op het moment dat je dit als leek leest, dan kun je niet anders denken dat de zaken goed gaan bij die club. Ik bedoel: jij koopt toch ook gewoon een huis, terwijl je een hypotheek wil aanvragen bij de bank waar je schulden hebt? Of dat de caissière van de AH een goede dag heeft en je de boodschappen op basis van een lening meegeeft? NEE!

Welke econoom, lid van de FIFA of partner van de Financial Fair Play kan mij dan uitleggen, waarom de schuld van Real Madrid met 11% gestegen is van (houdt u vast!) 541 miljoen naar 602 MILJOEN EURO? En waarom Barcelona nog steeds de duurste spelers per jaar kan kopen en een salaris van 7 miljoen per jaar kan aanbieden? In mijn ogen is dit de wereld op zijn kop, echt onbegrijpelijk.

Zo zal Nederland voor altijd een ‘opleidingscompetitie’ blijven en een platform voor talent. Moet je dan als supporter echt trots zijn dat jouw club weer een prijs heeft gekocht? Daar lijkt me niks moeilijks aan en in mijn ogen kan dat iedere club. Zelfs een derde klasser in het amateurvoetbal, die 600 miljoen te besteden krijgt. Geld bepaalt het hedendaagse voetbal, niks anders.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.