FraLa - Meer mat dan thijs bij DWDD

Voor het eerst sinds geruime tijd weer eens naar DWDD gekeken. Ik bofte, want mijn grootste bron van ergernis bij dit programma, gastkakelaar Jan Mulder, was er ook.

Ik viel erin toen de Oxfam-affaire werd aangegrepen om Dolf Jansen, ambassadeur van Oxfam Novib, te overtuigen dat hij uit solidariteit met de slachtoffers van de excessen op Haïti dat ambassadeurschap maar moest opgeven. Dolf zag dat anders. Ik kan Dolf goed volgen. Oxfam Novib is een organisatie die probeert mensen te helpen. Waarom zou die moeten lijden onder de uitglijders van enkele ontspoorde idioten? De reactie van Matthijs op het betoog van Dolf was niet bepaald glanzend. Eerder mat. Als een F16, die ook sneller dan het geluid kan, probeerde Matthijs het zinnige geluid van Dolf te doorbreken.

Overigens snap ik mensen die Oxfam de rug hebben toegekeerd en hun contributie of donatie hebben stopgezet best wel. Zelf heb uit ergernis over het salarissen van de directie van Natuurmonumenten (€.470.000,- voor 3 man/vrouw), mijn lidmaatschap bij die vereniging  opgezegd. De 4 directieleden van Oxfam Novib moeten het met een kleine €.450.000,- doen. Matthijs zelf wil voor een dergelijk bedrag nog niet eens “Aan tafel” roepen.

Was er verder nog iets leuks?

Jazeker, de vakantievluchten vanaf Lelystad Airport worden tenminste een jaar uitgesteld. Als ik het journaal goed heb begrepen, is het vooral de ChristenUnie, die dit de minister van infrastructuur en waterstaat, mevrouw Cora van Nieuwenhuizen (VVD), heeft ingefluisterd. Tsja met Urk en de Veluwezoom in de aanvliegroute is het halve ledenbestand van de ChristenUnie straks de pineut en er zijn binnenkort ook nog eens verkiezingen voor de gemeenteraad. Als je de uitleg op de website van het ministerie bekijkt, vind je deze argumenten echter niet terug. Persoonlijk zet ik bij de wel gebruikte argumenten nogal wat vraagtekens.

Ik ben echter het meest benieuwd naar de proefvlucht die volgens een bericht van Omroep Flevoland nog voor de zomer met een Boeing 737 of een Airbus 320 gaat plaatsvinden. Ik pleit er dan echter wel voor geen nadere informatie te verstrekken wanneer dat precies gaat gebeuren. En dan netjes op 1.800 meter hoogte boven de huizen van al die huiskamergeleerden/actievoerders vliegen. Het zou mij niets verbazen als meer dan de helft het niet eens in de gaten zal hebben. Op sommige dagen loopt de aanvliegroute naar Schiphol boven mijn woning en is de afstand tussen mijn dakpannen en de buik van het vliegtuig zo’n 1.200 meter. Da’s een stuk lager dan 1.800 meter, maar het is vrij zelden dat ik er geluidshinder van ondervind. Voor mij is dit uitstel politiek geneuzel en bovendien -en dat ben ik dan weer wel met de actievoerders eens- zal van dit uitstel zeer waarschijnlijk geen afstel komen. Maar de bewoners zijn dan wel zorgvuldiger geïnformeerd en er kunnen dan geen verwijten over onzorgvuldige gevolgde procedures meer gemaakt worden. Vooral dat laatste is voor een minister natuurlijk knap belangrijk. Onze Cora (nee, niet die van de kroketten) wenst niet deel te nemen aan het binnen VVD-kringen bekende volksdansje “af door de zijdeur” en zo achter Halbe Zijlstra aan te huppelen.

En dit soort zaken maak je dan mee op een dag dat de Noren (heren) goud winnen op het onderdeel ploegachtervolging. Die shorttrack stuiterbal zou zeggen “Fucking amazing”. En zo is het maar net.