22 juli2014

   Pouwels - Nog even je kop houden

Anti-pieter Quinsy Gario heeft iets meervoudig doms gedaan. Kort na de vliegramp in de Oekraïne waarbij bijna 300 onschuldige mensen omkwamen, twitterde hij dat blanke levens voor premier Rutte blijkbaar meer waard zijn dan zwarte levens. Dan weet je natuurlijk dat dat heftige reacties op gaat roepen en dat wat je er ook mee bedoelde sowieso genegeerd gaat worden.

Waarschijnlijk doelde Gario op de doden die rond die tijd in Palestina vielen, misschien ging het hem om een andere grote groep doden, waar dan ook ter wereld. Het is alleen nogal dom om dat verschil in huidskleur uit te drukken. Zeker als je zelfverklaard racismebestrijder bent.

Waar Gario bovendien aan voorbijgaat, is dat voor iedereen, ook voor hem, mensenlevens meer waard worden naarmate ze dichter bij je staan. Dat weet een kind zelfs. Nederlanders staan nu eenmaal dichter bij ons dan Palestijnen. Nou ja, bij de meeste van ons dan, want ook in Nederland zijn er mensen voor wie Palestijnen gevoelsmatig dichter bij staan dan Nederlanders. Die mensen zullen zich ongetwijfeld storen aan de verhouding tussen nieuws over Nederlandse en nieuws over Palestijnse slachtoffers. En inderdaad. Dergelijke geluiden heb ik gehoord.

Ook  het medium waarmee Gario zijn mening verspreidde was dom gekozen. Als je je mening kunt verwoorden in niet meer dan 140 tekens, dan ben je óf verdomd handig met taal, óf je deelt een mening die niet onderbouwd hoeft te worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als iedereen het toch wel met je eens is. Het mag duidelijk zijn dat van beide geen sprake was.

Maar de domste fout die Gario maakte is zijn ongekend slechte timing. Niks mis met relativering, maar tot het daar tijd voor is moet je gewoon even je kop houden. En ja, er zijn meer mensen die zich gestoord hebben aan vals massasentiment. Aan al die bekende Nederlanders die vooral bezig waren met hun medeleven en betrokkenheid op de voorgrond te krijgen. Maar zo gaat dat nu eenmaal. Of dat nou na iets onbeduidends is als een verloren voetbalwedstrijd of na iets ingrijpends als een vliegtuigramp. Wacht even op het juiste moment.

Nu is het nog de tijd dat mensen verdriet hebben om mensen die uit hun leven zijn verdwenen. Boos zijn om de zinloosheid ervan. En ja, ook de tijd dat sommige mensen zich heel graag even profileren als meelevend persoon.

Maar zelfs voor kritiek op dat laatste is het nu nog te vroeg. Youp van ’t Hek schreef afgelopen zaterdag in NRC een column waarin hij dat vrij netjes ter sprake bracht. Toch waren er behoorlijk wat mensen die daarover vielen. Het kan nu gewoon nog niet.

Pas veel later, als ook deze aanslag in de eindeloze rij van nodeloze massaslachtingen terecht is gekomen, kan er gerelativeerd worden. Nu moet je gewoon nog even je kop houden.

Klik
hier
om te reageren of reacties van anderen te lezen.