Krelis - Tips voor de PSV-supporter


Volgend jaar zal PSV in de Champions League gaan spelen en zes wedstrijdjes mogen participeren in de voor Nederland oh zo onbereikbare elite van het topvoetbal. Omdat ik nu al vijf jaar achter elkaar Champions League-wedstrijden heb mogen aanschouwen in Amsterdam, kan ik mijzelf al enigszins een ervaringsdeskundige noemen. En dus heb ik, om de PSV-supporters een dienst te bewijzen, een aantal tips om de CL-wedstrijden een beetje aangenaam te maken.


1.    Vooral gaan!
Dit soort wedstrijden zijn de krenten in de pap. Topspelers komen naar jouw cluppie toe en daar moet je gewoon bij zijn. Je krijgt misschien wel nooit meer de kans om Messi, Ronaldo of Ibrahimovic te zien. Helemaal met de ranking van Nederland op de Europese lijst, waarin Nederland op dit tempo lijkt de vaste CL-plaats te verliezen.

2.    Stel je verwachtingspatroon tot het minimale bij.
Je moet je even voorstellen dat je bij de Graafschap op het publiek zit en dat Ajax of PSV langskomen. Je hoopt natuurlijk op een stunt, maar diep van binnen weet je dat je geen kans hebt. Zo moet je ook het bezoek aan de meeste groepswedstrijden van instappen. Dat maakt een eventuele teleurstelling ook meteen minder heftig. En bovendien smaakt het zoet van een totaal onverwachte overwinning (zoals Ajax tegen Manchester City in 2012 of tegen FC Barcelona in 2013) zoveel beter.

3.    Het is niet de schuld van de scheidsrechter.
Erger je niet aan de scheidsrechter. Zoals ik in mijn stukkie in november al zei, word je als ”kleine club” vrijwel altijd benadeeld door de scheidsrechters. Maar dat moet je ze niet verwijten. Het is per slot van rekening belangrijk dat de grote club zo makkelijk mogelijk door gaat naar de volgende ronde en daarbij helpt het altijd als de meeste 50/50-beslissingen naar de topclub gaan. Dat zijn de “wetten” van het topvoetbal. Wetten als deze bepalen bijvoorbeeld dat als een Ajacied makkelijk gaat liggen. Bij een duwtje is het aanstellerij, maar als een speler van Real Madrid of Chelsea het doet is het slim.

4.    Geniet van het voetbal
Ik heb een paar jaar geleden een omslag gemaakt en besloten dat ik gewoon lekker Real Madrid of AC Milan ga kijken. Dat levert wel de nodige leuke avondjes op, zoals de avond in 2012 dat ik bij Ajax – Borussia Dortmund zodanig onder de indruk was van de Duitsers dat ik direct fan ben geworden. Het levert soms wat ruzie op met mensen die verwachten dat Ajax Real Madrid eventjes gaat oprollen, maar deze mensen snappen het gewoon niet.

Dus lieve PSV-ers, geniet vooral van de wedstrijden. Het is voorbij voor je het doorhebt…