22 nov 2014

   Pouwels - Bang voor de islam

Er zijn van die krantenberichten waar je zinnen in tegenkomt die je minstens nog twee keer moet lezen omdat je denkt dat je het niet goed begrepen hebt. Wanneer iemand bijvoorbeeld de inhoud van het Sinterklaasjournaal onderdeel maakt van een woeste schreeuwruzie, of als een politieke partij in de Tweede Kamer in een motie het kabinet oproept zich actief bezig te gaan houden met het beschermen van hagelslag. Dat soort zinnen.

Afgelopen week las ik in een kort krantenartikeltje dat zestig procent van de Nederlanders zich bedreigd voelt door moslims. Twintig procent voelt zich zelfs persoonlijk bedreigd. Ik dacht even dat ik het verkeerd begrepen had en dat de dreiging van terreurorganisatie IS bedoeld werd, maar na nog een paar keer lezen kon ik er niet meer omheen: het stond er echt. Bang voor de islam.

Ik heb daarover nagedacht, maar ik ben er nog steeds niet uit. Is zestig procent van de bevolking echt bang voor moslims? Maar waar zijn ze dan bang voor? Aanslagen? Invoering van de Sharia? Publieke onthoofdingen? Wat? Waarom zijn zo veel mensen bang voor iets waar ze waarschijnlijk nog nooit last van hebben gehad?

Ik ben weleens benieuwd naar de bedreigende ervaringen die mensen hebben met de islam. Ja inderdaad, er komen regelmatig geluiden uit islamitische hoek die zachtst gezegd niet echt vriendelijk zijn voor andersgelovigen, maar als je geen moslim bent, waarom zou je je dan druk maken over een islamitisch hiernamaals of andere islamitische oordelen? Je gelooft er toch niet in. Bovendien zijn er meer bedreigende geluiden te horen richting, dan vanuit de Nederlandse islam.

Maar misschien heb ik het wel helemaal bij het verkeerde eind en zijn moslims inderdaad eigenlijk doodeng. Misschien ben ik een van die weinigen die in het dagelijks leven absoluut geen last heeft van de islam. Misschien heeft die zestig procent van de bevolking wel degelijk wat te vrezen. Maar ik denk het niet.

Nu weet ik wel dat er lezers zullen zijn die dit erg flauw en aanmatigend vinden. Typisch linkse praat. Want, zo zullen zij redeneren, kijk naar het Midden-Oosten en zie wat de islam voor ons in petto heeft. Kijk naar wat IS doet en zie de vrijwel ontbrekende stellingname van de Nederlandse moslims. Waarom spreken zij zich dan niet duidelijk uit tegen die islamitische terreur?

Op zich is het antwoord simpel: ze hebben er nu eenmaal niets mee te maken en daarom voelen de meeste Nederlandse moslims geen enkele behoefte om daar publiekelijk afstand van te nemen. En dat is een begrijpelijke, maar toch onhandige reactie. Je neemt namelijk doorgaans afstand van zaken waarmee je geassocieerd wordt als je meent dat die associatie onterecht is. Door uitsluitend vanuit het eigen perspectief naar deze kwestie te kijken, leggen veel Nederlandse moslims dat oordeel zonder enig verweer bij de autochtone bevolking neer. Het gevolg is deze misplaatste angst.

Dus beste Nederlandse moslim, trek je mond eens open. Zeg wat je vindt, wat je wil, waar je vóór bent en belangrijker nog: waar je tégen bent. Nee, niet omdat je anders automatisch medeschuldig bent aan de terreur in het Midden-Oosten, maar omdat je niet begrepen wordt door zestig procent van de bevolking. Als zoveel mensen je niet blijken te snappen, dan is het wel erg koppig om dat simpelweg te negeren. En zestig procent die bang is voor de islam? Dat vind ik dan weer doodeng.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.