Daafje - KOZP en Timpetee

Op 19 november was het in Staphorst uit de hand gelopen. De actiegroep Kick Out Zwarte-Piet moest daar zo-nodig demonstreren, om in een van de laatste bolwerken zwarte-piet uit te bannen. Zover had het niet mogen komen. Een grote groep woedende dorpelingen pikte hun komst niet en dat lieten ze maar al te goed merken, waarop de burgermeester - na overleg met de veiligheidsdriehoek- besloot de demonstratie alsnog te verbieden. De leider van de actiegroep, Jeffrey Afriyie, jammert van een Dokkum 2.0, verwijzend naar de Blokkeerfriezen die met hetzelfde doel de demonstratie in Dokkum vakkundig wist te verhinderen. Ik zag het wel gebeuren, afgelopen week ging het in Westzaan min of meer ook fout en al in 2019 werd tijdens een overleg op niet mis te verstane wijze verstaan gegeven dat ageren tegen een kinderfeest dat niets met racisme te maken heeft not-done is. Helaas wil KOZP meer, meer en nog meer, het lijkt aardig op het sprookje van 'mannetje-Timpetee en de vis'.

Menig veertigplusser zal dit klassieke Duitse sprookje van de Gebroeders Grimm ongetwijfeld van de kleuterschool herinneren. Een arm mannetje, genaamd Timpetee ving op een dag een tovervis. Hij wilde van alles hebben en de vis regelde dat, maar met de boodschap dat de wensen niet in het oneindige door konden gaan. Helaas werd Timpetee steeds hebberiger waardoor op het laatste een overstroming kwam en de vis alles weer terug toverde, zoals het in het begin was.

Dit sprookje kun je moeiteloos op de activiteiten van KOZP projecteren. Vervang mannetje-Timpetee door KOZP, de tovervis door de Nederlandse-samenleving en de-wensen-van-mannetje-Timpetee door het-willen-verbieden-van-Zwarte-Piet en je hebt met het nieuwe decor precies dezelfde verhaallijn gehouden, zonder dat er ook maar afbreuk aan het moraal gedaan wordt. KOZP heeft al veel bereikt, van wat deze wilde bereiken, namelijk eerst een deel van de samenleving voor zich winnen (het vangen van de tovervis), bijna nergens geen zwarte-piet meer, maar nee, het moet allemaal meer, meer en nog meer, geheel tegen beter weten in. KOZP weet gewoon niet van ophouden en is ook dit jaar doorgegaan met protesteren en zelfs op plekken waar het nationale gevoel en traditie het grootst zijn, eerst op 12 november in Westzaan en precies een week later in Staphorst én op de A 28, (precies zoals bij de laatste waarschuwing die mannetje-Timpetee in het verhaaltje kreeg!). De overstroming en dat mannetje-Timpetee geen steun meer van de vis krijgt is dus het typische beeldverhaal van wat er nu dus in Staphorst en op de A28 is gebeurd. Men kan daarbij van geluk spreken dat er geen ambulances naar ziekenhuizen in Meppel en Zwolle hoefden te rijden, want gelet op de strijdlust waar menig Staphorster bekend om staat, (alleen de wet van God is wet, ook buiten de boerderijen met de knalgroene luiken en felblauwe vensterbanken!), zou zoiets heus niet ondenkbaar zijn geweest en wie zich in het hol van de leeuw waagt…

Dan is de link met Meneertje Timpetee en de Vis moeiteloos gelegd. Was er niemand binnen KOZP geweest die zoiets had kunnen zien aankomen en gewaarschuwd heeft om daar toch maar beter niet te gaan demonstreren en zo ja, waarom heeft Afriyie niet naar het advies geluisterd? Nee, KOZP wilde meer, meer en nog meer, precies zoals meneertje-Timpetee.

Kortom, voor Afriyie geldt de wijze levensles, als de moraal van het verhaal: hoogmoed komt voor de val en wie het onderste uit de kan wil, krijgt vanzelf de deksel op z'n neus! Als hij deze levensles goed geleerd heeft, kan hij maar beter zichzelf goed in de spiegel bekijken en KOZP per direct opdoeken en tevreden zijn met wat hij tot nu toe in Nederland bereikt heeft: op veel plekken geen zwarte-piet meer, maar op een paar plekken nog wel voor wie daar behoefte aan blijft houden, de gulden-middenweg dus, niemand is tenslotte verplicht om traditioneel-Sinterklaasintocht in bijv. Staphorst te vieren, ook hij niet, al doet hij misschien graag anders geloven, (zou zijn wil dan toch Gods wil zijn? Zelfs in Staphorst zal St. Juttemis eerder gevierd worden dan een Sinterklaas zonder Zwarte-Piet en gelijk hebben ze daar!). Wil hij echt wat tegen de slavernij doen, wat ook in Staphorst bejubeld zal worden, kan hij maar het beste (terug) naar Afrika gaan en daar het probleem aan proberen te pakken. Hoeveel blanken zijn daar nog altijd slaaf? Aanzienlijk meer dan je zou denken! Zou hij dat durven? Of weet hij nu al dat hij daar gigantisch in de problemen komt? Nou, dan moet hij hier ook niet misbruik van de situatie in Nederland maken. Nederland is een tolerant land, dus moet alles zomaar kunnen! Nou, hij maakt ons land op deze manier steeds intoleranter met zijn voorschrijverij jegens anderen en het aanwakkeren van verdeeldheid onder de samenleving, want dat is wat hij met het willen afschaffen van een traditie zeker bereikt heeft, waarmee het ene gat met het andere gedicht wordt! Jammer, maar bovendien ook nog eens absoluut onnodig!