Krelis - Grote bek van achter je Mac

“If only we had a government as good as its people.” Vaak als Amerikaanse politici even niet zo snel weten wat ze moeten zeggen, is dit een uitspraak waar ze met grote regelmaat op teruggrijpen. Voor deze politici is het raadzaam om een keertje een uurtje door te brengen op Facebook, Twitter of op het comment-gedeelte van YouTube. Het moet wel erg gek lopen, willen deze politici hun opmerkingen niet in recordtempo terugnemen.

Internet. De plek bij uitstek om heen te gaan als je dolgraag in rap tempo je vertrouwen in de mensheid wilt verliezen. Een journalist van de NRC Next bracht een weekje door op “social” media en schreef zijn schrijnende observaties op. Zo kwam hij onder andere bij een topic over het verdrinken van 400 bootvluchtelingen op de Middellandse Zee, op de Facebook-pagina “Nederland mijn Vaderland”(136.000 leden), schokkende reacties tegen. “Van mij mogen ze allemaal verdrinken”, “Opgeruimd staat netjes” en meer reacties van dien aard. En natuurlijk is zeker de helft van de personen die dit soort reacties plaatsen, 13-jarige puistenkoppies uit Almere of Limburg.

Maar goed, internet geeft dit soort eencelligen natuurlijk wel een vrijbrief om al hun Wilders natte dromen te mogen uiten. Dat ik van een groot deel van deze mensen het vermoeden heb dat ze PVV stemmen, komt voort uit het idee dat ik deze gasten niet al te intelligent inschat. Een voorbeeld daarvan is “Selfie-gate” waar er op Facebook op zeer racistische wijze werd gereageerd op een selfie van Leroy Fer met een aantal spelers van “buitenlandse” afkomst. De mensen die de moeite namen over apen, zwarte pieten en andere dingen uit 1728 te roepen, stonden met naam én foto naast de betreffende foto, waardoor justitie deze debielen makkelijk kon opsporen.

Social media brengt ons samen, maar helpt ook idioten die niet de ballen hebben zich echt uit te spreken aan het platform. Echt heel veel aan te doen valt er niet, behalve datgeen wat ik nog altijd iedereen van harte kan aanraden: stop lekker met Facebook!