23 dec 2014

   Rikus Spithorst - Hulde voor Veen

Oproer. Politie en hulpverleners in Veen belaagd door een grote groep jongeren. Heel veel jeugdigen mee naar het politiebureau en minimaal een nacht in de cel. Uiteindelijk de zaken geseponeerd. Niet omdat het hier om heilige boontjes ging, maar wegens gebrek aan bewijs.

Dan denk je: “Wat een zooi tuig. Het doodschoppen nog niet waard.”

Maar dat is in sommige gevallen toch een iets te snelle conclusie.

Justitie betaalt de jongeren 200 euro per nacht die ze hebben vastgezeten in een politiecel. Dat bedrag is hoger dan het standaardtarief, maar valt te rechtvaardigen omdat de gevangenhouding tijdens de feestdagen was, hetgeen natuurlijk wel extra vervelend was. En dat mensen recht hebben op een schadevergoeding wanneer ze onterecht in de cel hebben gezeten, dat staat gewoon in de wet. Dus krijgen de jongeren dat geld, ondanks kritiek vanuit de samenleving. Zo hoort dat, in een rechtsstaat.

Maar echt vrolijk werd ik van het bericht over minimaal vijftien van deze jongeren. Een terminaal zieke vriend van hun is tot zijn overlijden verzorgd in een hospice in Waalwijk. Als blijk van waardering schenken deze vijftien jongeren hun schadevergoeding aan dit hospice.

Kijk, dat is karakter. Met je hoofd bezig met de vraag, wie dat geld nou echt goed kan gebruiken. Grote klasse, en ik maak een diepe buiging voor deze toppertjes!

Ik ben hard op weg om een ouwe lul te worden, maar ik heb nog nooit lopen zeiken over de jeugd van tegenwoordig, niet in de laatste plaats omdat de grootste misdaden door ouderen worden gepleegd. Henk Krol. Hubert Möllenkamp. Dat soort figuren. Deze vijftien bevestigen mijn gelijk.

In mijn stukkies schrijf ik graag wat botte grappen op, en ook aan een potje stevig cynisme laat ik graag uit mijn toetsenbord komen. Dit keer niet. Slechts een diep respect is op zijn plaats.

Hulde!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.