Driek Oplopers - Privacytest

Vroeger had je aan de rechterkant van de publieke omroep de TROS en de AVRO. De TROS maakte doorgaans tamelijk achterlijke programma’s, gericht op platschedelige laagopgeleiden. Dikke pret met Andre van Duin, en sterren punt nl, waar sneue artiesten in een soort spiegeltent hun armetierige liedjes playbackten ten overstaan van een publiek dat op wonderbaarlijke wijze consequent uit de maat wist mee te klappen. De AVRO was meer van het hogere amusement, met jonge mensen die op weg waren naar het concertpodium en meer van dat fraais.

Die twee omroepen zijn nu gefuseerd. AVROTROS. Het kapsones van de AVRO samengesmolten met de domheid van de TROS. Ongelukken konden dus niet uitblijven.

De programmadirecteuren van de TROS en de AVRO brainstormden tijdens een avondje Concertgebouw, waar de TROS-chef nog had gevraagd, waar de popcorn werd uitgedeeld. Zo schattig... Nadat de AVRO-baas zijn collega had uitgelegd dat een ensemble van een rood jasje, een groen overhemd en een gele stropdas niet de juiste kleding was voor het bijwonen een uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest, werden de betrokkenen het eens over de komst van een nieuw, gezamenlijk programma: De Privacytest. Een programma over de gevaren die op het internet onze privacy bedreigen. Zoals dat je moet oppassen met het plaatsen van een overdaad aan persoonlijke gegevens, en dat je uit moet kijken qua welke foto’s je post. Want voor je het weet, gaat er iemand aan de haal met dat lieve gezichtje van jou.

Jammer genoeg verschenen in het programma foto's van rijbewijzen en sleutels, met de waarschuwing dat zulke foto's door kwaadwillenden kunnen worden gebruikt om identiteitsdiefstal te plegen of om kopieën van sleutels te maken. Ja, wel jammer dat de foto’s van de sleutels niet onbruikbaar waren gemaakt. De rijbewijzen werden onherkenbaar in beeld gebracht, maar de sleutels waren wel herkenbaar. Ook gebruikersnamen en profielfoto's kwamen herkenbaar in beeld.

Dus je roept in je programma dat mensen je identiteit kunnen achterhalen en dat aan de hand van een foto van je huissleutels een kopie kan worden gemaakt. En die sleutels laat je dan zien. Dat is gewoon vragen om ongenode gasten. Met dank aan je debiele televisieprogramma.

Maar goed, wanneer iemand op het idee komt om een kopie van een getoonde sleutel te maken, dan is dat natuurlijk weer een mooie bijdrage aan het bestaansrecht van een ander AVROTROS-programma: Opsporing Verzocht…