Rikus Spithorst - Met maling aan de klant door het hele land

Als je echt absoluut helemaal te besodemieterd bent om een beetje behoorlijk je werk te doen, kan je blijkbaar altijd nog conductrice bij de NS worden. Dat bewijst dit verhaal.

Tigo is een 14 jaar jonge knul. Sinds een maand reist hij met zijn Traject Vrij Maandabonnement tussen zijn huis in Amsterdam en het Trinitas Gymnasium in Almere. Hij checkt altijd netjes in en uit, dat moet ook wel, want hij reist via stations met dichte poortjes. Geen enkel probleem. Tot afgelopen week. Toen Tigo nietsvermoedend onderweg was naar huis, kwam de conductrice langs. Die constateerde bij controle dat er volgens haar handscanner geen Traject Vrij op Tigo’s chipkaart stond, maar wel een Kid’s Vrij-abonnement, waar Tigo te oud voor is. Dat is bijzonder vreemd. Tigo reist met een persoonlijke OV-chipkaart, waarop zijn geboortedatum staat. Ik kan mij niet voorstellen dat een reisrecht voor iemand van maximaal 12 jaar oud op een chipkaart van iemand met een geboortedatum van 14 jaar geleden staat. Of denk ik nu weer te logisch en stel ik weer eens een eis aan het onvolprezen OV-chipkaartsysteem die iedere sukkel kan verzinnen, maar die de grapjassen van de afdeling systeemontwerp rangschikken onder de noemer “moeilijk, moeilijk, moeilijk”?

Maar goed, probleempje dus. De kaartlezer van Mevrouw De Conductrice zag het reisrecht Traject Vrij niet. Nu is daar in zulke gevallen een prima oplossing voor. NS-personeel kan dan de helpdesk bellen, het unieke nummer van de OV-chipkaart doorgeven en meteen horen, welke reisrechten er op die OV-chipkaart zouden moeten staan. Een stukje service naar de klant toe, zeg maar. Deze conductrice was helaas te besodemieterd om dat te doen. Ben je gek, dat kost tijd en gaat allemaal af van de uurtjes die ze met haar Sudoku-boekje in de Eerste Klas kan doorbrengen. Nee, een kind van 14 de trein uit jagen gaat sneller. Tigo belde zijn moeder op, zijn moeder vroeg de conductrice aan de lijn en werd door haar op hoge toon uitgekafferd met de mededeling dat Tigo de trein uit moest. En inderdaad: zonder pardon werd Tigo op een voor hem onbekend Almeers station de trein uitgeknikkerd. Een echte heldin, die conductrice: de trots van de Afdeling Imago- en Reputatiebeheer op het hoofdkantoor te Utrecht. Ik ben trouwens reuze benieuwd of deze geüniformeerde heldin ook zo kordaat, stoer en dapper optreedt tegen een volwassen kerel van twee meter. Een jochie van 14 de trein uit sturen in plaats van hem even te helpen... Trouwens, Tigo reist dus de hele maand met zijn Traject Vrij Maand tussen Amsterdam en Almere. Hij heeft al eerder kaartcontrole gehad, en daar ging het wél goed. Het gedoe ligt dus blijkbaar aan de kaartlezer van de conductrice. Of aan Mevrouw De Conductrice zélf dus.  Die gewoon op een verkeerd knopje heeft gedrukt ofzoiets. Dus niet Tigo zit fout, maar de conductrice rotzooit maar wat aan. Een reiziger die dus gewoon heeft betaald plompverloren de trein uit zetten. Dan ben je dus voor de volle 100 procent ongeschikt voor je werk.

Hevig geschrokken heeft Tigo overstuur zijn moeder op een winderig perron nogmaals opgebeld omdat hij ook niet meer met een volgende trein naar huis durfde. Uiteindelijk heeft zijn moeder hem ertoe overgehaald om toch een volgende trein te nemen, en is hij veilig thuis aangekomen. De daarop volgende dagen heeft Tigo met het zweet in zijn handen de trein naar en van school genomen. Hij is een aantal malen gecontroleerd, en er was steeds niets aan de hand.

Ik neem niet alles voor zoete koek aan, dus zijn moeder heeft mij desgevraagd screenshots van Tigo’s Mijn NS-account gestuurd. En ja hoor, daar staat gewoon het Traject Vrij Maandabonnement op. Ingangsdatum 21-9-2017 en geldig tot en met 20-10 2017. Er is dus geen enkele twijfel aan, dat die knul te goeder trouw reist, dat zijn abonnement gewoon wordt betaald en dat van zwart- of grijsrijden geen sprake is.

Hooggeplaatste NS-officials hebben altijd de mond vol van de sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid van het spoorbedrijf. Ik kan dat moeilijk rijmen met de avonturen van Tigo. Heel moeilijk. Heel erg moeilijk. Echt heel erg onvoorstelbaar moeilijk. Maar misschien heb ik het mis, en komen NS-topman Roger van Boxtel en topvrouw Marjan Rintel in actie. Door Mevrouw De Conductrice de trein uit te sturen. Voorgoed.