FraLa - Moe? Wie niet?

Het journaal overslaan, geen kranten meer lezen en ook geen Teletekst bekijken. Het zou best nog wel eens wat vermoeidheid kunnen schelen. En dan bespaar ik mijzelf nog De Dagelijkse Standaard, Geen Stijl en meer van dat tenenkrommend spul waar onverdraagzaamheid en destructieve oproepen de boventoon voeren.

Maar ook via de gewone media vind ik berichten waarvan mijn veters spontaan uit mijn schoenen springen. Een prestatie op zich gezien het feit dat ik heden schoenen met klittenband draag.

Uit de krant:

Brave borsten met een beperking gaan, samen met vrijwilligers, dagelijks met een bootje door diverse havens van Rotterdam en vissen allerhande troep uit het water. Als ze die viezigheid dan bij een afvalverzamelpunt willen inleveren, gaat dat niet zomaar. Men wenst stortgeld te ontvangen. Blijkbaar zitten daar ambtenaren waarvan ik de indruk krijg dat die ook een beperking hebben. Een verstandelijke.

Soms wordt een (IND-) ambtenaar bijtijds wakker. Kleuter Deedee hoeft dus niet terug naar Liberia. Hoera. Maar welke regelneukers hebben de noodzaak van het uit zijn slaap rukken van deze verstandige ambtenaar op hun geweten. Was het gezond verstand al voortijdig met voorjaarsvakantie?

Op Teletekst lees ik dat Tennet, onze hoogspanningsnetbeheerder, 28 miljard wenst te gaan investeren, waarvan 22 miljard in Duitsland. Saillant brokje info: Tennet is voor 100% van de Nederlandse staat. Tennet wil “de omslag naar duurzame economie mogelijk maken”. Dat klinkt op zich uiterst lofwaardig. Een mens zou zomaar spontaan kunnen gaan applaudisseren. Op Teletekst vind ik wel enige uitleg hoe men dat geld bij elkaar denkt te harken. Maar wat er nu precies gedaan wordt om die investering van die 28 miljard, jazeker 28 miljard, te rechtvaardigen, kon ik daar niet terugvinden. Ik vraag mij dus af waarin er geïnvesteerd wordt. Ik heb vlijtig zitten peinzen hoe de beheerder van een hoogspanningsnet onze economie kan verduurzamen. Mag er straks alleen nog maar groen opgewekte stroom via hun (= ons) net? En waarom moet zoiets 28 miljard kosten. Daarover piekeren is vermoeiend. Over inkomstenderving door de staat van 1,4 miljard dividendbelasting staan de kranten dagenlang bol. Kan haast niet wachten op de krant van morgen…

Over die onzin van inchecken bij snelle intercity, terwijl daar verder geen kosten aan zijn verbonden, verwacht ik wel een stevig stukkie van collega Rikus Spithorst. Is voor hem een thuiswedstrijd.

In deze opsomming mag het laatste bewijs van verstandsverbijstering bij kameraad Trumpski natuurlijk niet ontbreken. Hij wenst zorgvuldig geselecteerde leraren en ander personeel op school te laten bewapenen. Op zich al een vreemdsoortige ‘oplossing’. Als je dan ook nog leest dat er op die school in Florida ergens een bewapende bewaker aanwezig was, maar dat die de concurrentie met een semi-automatisch wapen niet wenste aan te gaan, vraag je je toch terecht af of die Amerikanski presidenski wel goed bij zijn ‘kokosoviyy’ (Russisch voor kokosnoot) is. Jammer dat hij indertijd niet naar Jan Peter Balkenende heeft geluisterd anders had hij alle Amerikaanse scholen nu vast verplicht om luid en duidelijk het woord “Foei” te leren uitspreken.