Driek Oplopers - Lachen met Leegte


Het is een complot. Kan niet anders. Edith Schippers heeft wat uit te leggen. Immers, zij vindt dat de gunst van de kiezer wordt beïnvloed door het tijdstip waarop vervelende zaken naar buiten worden gebracht. Daar valt een hoop op af te dingen, al was het maar omdat vervelende dingen slechts naar buiten kunnen worden gebracht, indien er vervelende dingen zijn. Zoals corrupte VVD-volksvertegenwoordigers of knoeiende VVD-bewindspersonen.

Maar goed. Edith Schippers vindt dat het aantal op de VVD uitgebrachte stemmen wordt beïnvloed door de timing van het brengen van slecht nieuws.

Dan ben ik erg benieuwd naar wat zij ervan vindt, dat het bericht over de corrupte VVD-volksvertegenwoordiger René Leegte pas naar buiten komt ná de verkiezingen van afgelopen woensdag. Want ook hier gaat het om corruptie. Een betaalde “nevenfunctie” van René Leegte op een beleidsterrein dat ook deel uitmaakt van de inhoudelijke portefeuille van Kamerlid René Leegte. “Nevenfunctie” is dit geval een deftig woord voor wat wij in de volksmond corruptie noemen. Temeer daar René Leegte zijn e-mailadres r.leegte@tweedekamer.nl voor zijn kwalijke nevenpraktijken heeft gebruikt. Maar nu is die malloot dus afgetreden. Pats! Wéér een old boys network naar de kloten.

Wat zijn wij toch voor volk, dat wij massaal stemmen op een partij die bol staat van zakkenvullers, hufters, oplichters, leugenaars en andere proleten? Waarom voelen wij ons toch zo aangetrokken door figuren in iets te opzichtige maatpakken? Tot kasteelheren die worden benoemd tot justitieminister? Tot tuthola’s met hysterische mantelpakjes? Waarom denken we toch dat zulk volk naast het vullen van eigen zakken en het bevoordelen van de studievriendjes ook nog tijd heeft om ons land een beetje zorgvuldig te besturen?

Maar goed. René Leegte, daar zijn we dus van verlost. Jammer, want het was best een leuke vent. Altijd in voor een geintje. Zoals in de trein luidkeels telefoneren over die stomme siddergroningers met hun scheurende geveltjes. Dat soort hilarische missers gaan we dus missen.

Maar toch. Die timing. Ik ben echt benieuwd of we nog wat van Malle Edith gaan horen, qua complot. 

Naschrift:

Anderhalf uur na publicatie van deze column werd bekend dat ruim voor de verkiezingen al bekend was, dat Leegte een onverenigbare en betaalde nevenfuncties had. Het was ook al bekend tijdens het Kamerdebat dat met Edith Schippers werd gevoerd over haar beschuldiging dat en sprake was van een complot (zie hierboven).

De kwestie is dus nog veel ernstiger dan ik dacht, toen ik bovenstaand lollig stukkie schreef. Toen ging het nog slechts om een vermoeden, nu om een keihard feit.

De VVD is niet alleen dom. Het gaat hier om een zooitje tuig, dat er niet voor terugdeinst om de Nederlandse bevolking voor te liegen. De VVD is een partij met een fractievoorzitter die niet schroomt om zijn 149 collega’s in de Tweede Kamer in de maling te nemen. Wetende dat een van je fractiegenoten zal moeten vertrekken wegens corrupte, en dat verzwijgen tijdens het debat over beschuldigingen rond het bekend worden van schandalen…

Kijk. Dan ben je een droplul eerste klas. Hufterig naar goed liberaal gebruik.