FraLa - Is ‘Geheim’ zinnig?

Dat er wat Nederlanders zouden zijn, die tegen de ‘sleepwet’ zouden stemmen, had ik wel ingecalculeerd. Lieden, die in een vertrouwelijke bui aan iemand hadden laten weten te overwegen ‘uit de kast te komen’, zouden niet blij zijn als de inlichtingendiensten deze ontboezemingen als bijvangst zouden verkrijgen. Maar niemand kan mij doen geloven dat bijna 50% van alle referendum-stemmers zich nu in een kast bevindt. Volgens mij zouden we dan wel eens kasten tekort kunnen komen. Ik heb mij wel eens afgevraagd wat die mensen in die kast trouwens deden/doen. Zal wel geheim blijven.

Het tegen stemmen en privacy van zichzelf (van wie anders) belangrijker vinden dan het voorkomen van een dodelijke aanslag, doet vermoeden dat er onder ‘privacy’ een grote berg enge dingen schuil gaat. Dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Of tenminste zaken die men niet met veiligheidsdiensten wenst te delen. Allemaal terroristen in de dop? Weiger ik ook te geloven. Als je vervolgens bekijkt wat er door Facebook-gebruikers allemaal aan informatie wordt opgeschreven, neemt mijn verbazing – en ergens ook mijn nieuwsgierigheid – slechts toe. Wat verbergt men?

Er is een (vrouwelijke) psychiater, die bang is dat haar patiëntengegevens ‘meegesleept’ kunnen worden. Hoe meeslepend het lezen van dergelijke dossiers ook mag zijn, ik weiger te geloven dat de AIVD daar rode oortjes van krijgt, dus deze mevrouw moet zich m.i. maar eens bij een collega laten nakijken.

Wat vinden we nog meer eng als de AIVD en MIVD dat van ons weet? In het algemeen doen wij Nederlanders nogal geheimzinnig en ontwijkend als het over verdienen gaat. Salarisstrookjes liggen zelden open en bloot op tafel. Maar geheime diensten zullen vrij eenvoudig aan dit soort gegevens kunnen komen. Daar is die sleepwet niet voor nodig.

Men heeft een rare pukkel op de grote teen…  Natuurlijk doodeng als dit soort info in handen valt van een buitenlandse dienst. Flauwekul natuurlijk, maar wat wordt nu precies via een beroep op privacy verborgen gehouden. Ik zal dat nooit te weten komen. Vind ik ook helemaal niet erg. Maar….

Stel nu eens dat de AIVD een stuk nieuwsgieriger is dan ik en ze gaan dat stiekem onderzoeken. Stout zonder toestemming van de minister of welke toetsingscommissie dan ook een beetje slepen in de grote steden, want daar waren de meeste tegenstemmers. Geheime diensten zijn per definitie redelijk bekwaam in dingen stiekem doen, dus zo’n onderzoekje bij obstinate studentjes, zonder dat de regering of wie dan ook daar weet van heeft, mag geen enkel probleem zijn. En mocht het toch aan het licht komen, dan worden er excuses gemaakt, beterschap beloofd en desnoods treedt de verantwoordelijke minister af. Doen ze tegenwoordig met de regelmaat van de klok. Het lullige is dat we ook dan nog niet weten wat Nederland allemaal verbergt. Privacy, weet u nog. Om toch achter die geheimen te komen zou er ‘zwaar gelekt’ moeten worden en moet men de onderzoeksgegevens ‘per ongeluk’ door een journalist laten lezen.

Vreemd genoeg denk ik dat zo’n journalist na het lezen van zo’n onderzoeksrapport amper in de stemming zal zijn om de PC dan wel laptop aan te zetten. Hooguit een uiterst kort artikel. Zo in de geest van: Beweegredenen tegenstemmers sleepwet.  Lekker belangrijk.

Laten we dus niet zo geheimzinnig doen over wat ons drijft. Slechts weinig geheimen zijn echt zinnig en dat geldt dubbel als het om onze inlichtingendiensten gaat. Die zijn slechts geïnteresseerd in het voorkomen van aanslagen, het opsporen van mogelijke terroristen en tips aan de politie kunnen geven omtrent lieden die met duistere, onwettige zaken bezig zijn. Wie het met wie gedaan heeft en hoe vaak interesseert deze diensten geen fuck.