Orlando Boldewijn en Anne Faber - Driek Oplopers

Natuurlijk. Wanneer iemand vermist wordt, dient de politie aan de slag te gaan om diegene weer te vinden, zeker als er een serieus vermoeden van een misdrijf is. Maar de ene vermissing is de andere niet. En de ene vermiste is de andere niet. Dat rond de vermissing van Orlando Boldewijn gelijk de racismekaart wordt getrokken, dat stuit mij erg tegen de borst.

Orlando is een negroïde jongen van 17 jaar oud. Hij vindt zichzelf heel volwassen. Hij kiest vaak voor de gangsta-look, met een stoere bandana om zijn hoofd. Nou, dan ben je echt een grote jongen, hoor. Of hij laat zichzelf portretteren, genietend van een vette joint. U weet wel, NIX18… Orlando Boldewijn gaat regelmatig op seksdate. Via Grinder. Lekker anoniem via een app dus. Voor zijn seksuele bezoekjes, waarbij zijn vriendin Noha als dekmantel fungeert, neemt Orlando geld in ontvangst, zo is inmiddels bekendgemaakt. Wij noemen dat jongensprostitutie. Of beter gezegd: kinderprostitutie. Orlando verdween toen hij een afspraakje had via Grinder. Maar dat werd pas een aantal dagen na zijn verdwijning bekend.

Ik begrijp heel goed, dat de politie niet  meteen groot alarm sloeg toen Orlando als vermist werd opgegeven. De norm is dat in het algemeen eerst een paar dagen wordt afgewacht voordat de politie grootschalig actie onderneemt. Begrijpelijk ook: het merendeel van de vermiste pubers komt na enkele dagen ongeschonden weer boven water.

Een zekere @clubpijper trekt op Twitter de racismekaart: “Ik kan me echt boos maken om het feit dat de overheid er zo weinig aan doet om Orlando Boldewijn terug te vinden. Heel Nederland was in rep en roer toen Anne Faber (een blanke Nederlandse vrouw) werd vermist.”

Ik heb nieuws voor meneer of mevrouw Clubpijper. Ook voor de verdwijning van Orlando is inmiddels heel veel aandacht. De politie flyert in de buurt waar hij na zijn Grinder-date vermoedelijk is afgezet. Het RTL-nieuws en allerlei andere media hebben aandacht aan zijn vermissing besteed. Daarnaast worden er door de politie acties ondernomen die in het belang van het onderzoek uiteraard niet worden geopenbaard. Dus Orlando Boldewijn krijgt in het geheel geen tweederangs behandeling, qua opsporing. Zeer zeker niet!

Dat die meneer of mevrouw Clubpijper het nodig vindt om de door een psychopaat wreed vermoorde Anne Faber bij de zaak te betrekken, is een klap in het gezicht van de nabestaanden van Anne. Allereerst was van Anne precies bekend wanneer ze van A naar B onderweg was, en is ze op B niet aangekomen, terwijl zij bekend stond als punctueel. Die precieze reisplannen van A naar B waren bij Orlando niet bekend. Daarnaast weten we niet of hij wel vaker een paar dagen weg bleef wegens een spannende date of door bijvoorbeeld de omgang met zijn foute bandana-vrienden of mede-drugsgebruikers.

En waarom heeft zijn familie niet beter naar hem omgekeken? Hoezo is het normaal dat een kind van 17 via Grinder allerlei seksafspraakjes heeft? Wat moet een kind van 17 met een vette joint? En als Orlando dan eventjes van de radar verdwijnt, dient gelijk de hele Nederlandse politiemacht aan te treden?

Samen met veel anderen hoop ik toch op een goede afloop, al zijn de tekenen niet gunstig. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat een vermiste puber na meer dan een week toch nog wordt gevonden of opeens weer opduikt. Maar hoe dan ook, het al dan niet supersnel optreden van de politie heeft in ieder geval niets met racisme te maken. En voor figuren als Clubpijper, die beweren van wél, geldt dat serieuze racismebestrijders met zulke vrienden geen vijanden meer nodig hebben.