FraLa - Demagoochem

Bewondering voor de speech van Wilders tijdens zijn proces, oogstte hij ook van de zijde van advocaat Spong, al noemde hij het woord “demagogie” er nagenoeg in één adem bij. Slim in elkaar gestoken demagogie brengt mij tot het woord demagoochem.

Of er sprake is van demagogie of niet, is een zinloze discussie, omdat ik weinig hoop heb dat vooringenomen standpunten verlaten zullen worden.

Het volk tegen de elite. Waar eindigt het volk en waar begint de elite? Is iedereen die enige verantwoordelijkheid draagt, zoals bijvoorbeeld een afdelingschef, al elite? En moeten die afdelingschefs (en alle chefs daar weer boven) gewoon maar hebben te luisteren naar wat de mensen op de werkvloer willen?

Maar weten die mensen van de werkvloer wel precies wat ze willen? Of moet er iemand komen met ideeën en suggesties? Of iemand die uitlegt wat het verschil is tussen voor een bepaald plan zijn en er tegen? En vormen dat soort figuren dan niet opeens de nieuwe elite?

Alles regelen via een bindend referendum? Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van referenda, maar wel als het eerste bindend referendum zou gaan over Nederland met Wilders als premier of zonder. Ik ben bang dat de PVV-ers dan toch van een koude kermis thuis zullen komen. Overigens zou het mij niet verbazen als geen enkele lijsttrekker een dergelijk referendum zou ‘overleven’. Geen enkele partij scoort op dit moment meer dan 30 zetels. Dat is 20% van het totaal. Dus 80% heeft de voorkeur voor een andere partij!

Zeer bewust en weloverwogen stemmen dus op 15 maart? Dat wordt dan een flinke klus. Want als je het echt goed wilt doen, is het lezen van de diverse verkiezingsprogramma’s een ‘must’. Ik kan er faliekant naast zitten, maar ik ben bang dat nog geen 5% van de kiezers zich deze moeite getroost.

En dan heb ik het nog niet eens over de nieuw aangemelde partijen. Stuk of 5, 6. Alsof we het niet al moeilijk genoeg hadden. Biedt de stemwijzer uitkomst? Is maar de vraag. Deze is immers ontwikkeld door de elite…

Vrolijker onderwerp? Zal Brexit op dit moment niet voor in aanmerking komen. Niet na het bekend worden van de laatste begrotingscijfers en prognoses van de Britse minister van financiën. En dan zijn de uittredingsonderhandelingen nog niet eens begonnen. Trump? In tegenstelling tot het Britse pond is de Dollar gestegen, maar voor keiharde conclusies is het nog wat vroeg. Haye van der Heijden dan? Vertelde bij Pauw dat hij nergens meer aan de bak kan sinds bekend is dat hij PVV stemt. Triest. Erger nog: Van de partij waarop hij stemt hoeft hij ook geen steun te verwachten, want die hebben geen stuiver over voor cultuur. Het beperkte verbod een nikaab te dragen? Dat zoiets wettelijk geregeld moet worden… Komt er ook een wet dat ik niet in zwemkleding naar de schouwburg mag?  En niet in clownspak naar een uitvaart… Collega Moslimama schreef rond dit onderwerp: “Van die pooiers van DENK krijg ik geen natte kut.” Bij haar poes werd de watervrees niet op de proef gesteld, vind ik persoonlijk een ludiekere omschrijving. Verder de laatste tijd weinig aanleiding gevonden om ludiek te zijn.