25 sep 2014

   Nelis - World War S

Ze zijn onder ons. Zonder dat de meeste mensen ervan op de hoogte zijn, bewegen ze zich door de massa heen. Zielloze schimmen van de mensen die zij ooit waren. Hun gedachten vervangen door die van een apparaat. Doelloos bewegen zij door de straten, zonder ook maar enig benul van dat wat er om hen heen gebeurt. Dit is geen Star Trek, dit is echt! De invasie is begonnen! Binnenkort zijn we het allemaal:

Smartphonezombies!

Het klinkt misschien allemaal een beetje overdreven, maar helaas is het beeld dat ik heb geschetst niet eens zo heel erg ver van de waarheid verwijderd. De smartphonezombie is in aantocht, getuige het gegeven dat de afgelopen twee weken al drie keer iemand bijna tegen mij aan is gelopen of gefietst omdat deze persoon dusdanig in zijn of haar “masjientje” (vrij naar groots dichter Churandy Martina) verdiept was dat de omgeving totaal vergeten werd. YouTube staat vol van mensen die in grachten, vijvers of vulkanen zijn gelopen, verdiept in het apparaatje dat hen met de wereld verbonden heeft. Met duizenden ongelukken als gevolg.

En de tendens lijkt zich alleen maar negatiever te ontwikkelen. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat meer kinderen tussen de 2 en 12 jaar weten hoe een tablet of smartphone werkt dan dat ze hun veters kunnen strikken, klokkijken, fietsen of zwemmen. Driekwart van de kinderen van 4 jaar spelen tegenwoordig met een tablet en omdat dat ten koste gaat van tijd buiten, ligt overgewicht logischerwijs op de loer. Na de muisarm en sms-duim krijgen we nu te maken met de gameboy-nek, doordat kinderen te veel en te lang over een schermpje gebogen zitten en daar klachten van krijgen. En ook op cognitief-creatief gebied blijven deze kinderen achter. Ze weten wel hoe ze het internet moeten gebruiken, maar missen de intellectuele bagage om dergelijke bronnen te beoordelen.

Het betreft overigens niet alleen kinderen. Een paar jaar geleden moest er op mijn werk een som worden uitgerekend (deze som was 135-98) en in het kantoor werd al direct de telefoon gepakt, uit pure luiheid of door gebrek aan logisch denkvermogen. Men denkt niet meer na en realiseert zich niet dat hoe smarter de telefoons worden, hoe dommer degene die ze gebruikt. In China en de VS zijn er zelfs op het voetpad speciale stroken aangelegd zodat mensen ongestoord op hun schermpje kunnen kijken. Dit is toch werkelijk te gestoord voor woorden!?!?!

Elk decennium had zijn eigen generatie, met allen hun eigen kijk op de wereld. Ikzelf ben van eind jaren 80, in voetbaltermen ook wel de 'patatgeneratie' genoemd. De jongeren van nu kunnen we bestempelen als de “#yoloswag-generatie”, waarin ‘erbij horen/swag hebben’ het allerbelangrijkste is en zelfverheerlijking en arrogantie centraal lijkt te staan.

Hoe gaan we de generatie kinderen noemen die daarna komt? Als we zo doorgaan met het gebruiken van smartphones, tablet en andere apparatuur kunnen we in 2020 spreken van de Borg- of Darth Vader-generatie, waarin mens en machine is samengesmolten tot één. En ik vrees met grote vreze het antwoord op de vraag wie van die twee het voornaamste denkwerk doet…

Klik hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.