26 jan 2015

   Krelis - De Islamitische Verlichting

Allereerst natuurlijk een disclaimer: ik ben, hoewel mijn uiterlijk allicht anders zou doen suggereren, géén Moslim. Dus laat die aantijging maar zitten. Zelfde geldt voor de andere religies, ik ben atheïst dus ik geloof alleen in mijn eigen kunnen.

Dan nu: de actualiteit.

De Islam is na het vreselijke drama in Parijs weer hot and happening. Rechts neemt het voortouw de Islam de oorlog te verklaren en de nare man was daarin geen uitzondering. Natuurlijk kan deze column gaan over een blonde aap die niets anders doet dan deze ellende misbruiken om zijn eigen partij te promoten, maar dat zal ik niet doen. Deze column gaat over de theorie dat de Islam in een ontwikkeling zit, waar het Christendom ook in heeft gezeten.

De Islam is ontstaan in het Christelijke jaar 622, wat dus betekent dat het in de Islam nu in het jaar 1393 zit, dus voor het gemak in de 14e eeuw. In de 14e eeuw zat het Christendom nog in de middeleeuwen, een periode die in het Engels niet geheel onterecht bestempeld wordt als de ‘Dark Ages’. En niet zonder reden. Marteling, moord, de zwarte pest en andere ellende was eerder regel dan uitzondering. Voor een groot deel lag de oorzaak in de religie, wat de hoofdoorzaak was voor de meeste ellende. Een aantal eeuwen later vond de Verlichting plaats, met religieuze hervormingen als hoofdmoot.

Met andere woorden, voordat de Verlichting optrad, zat de Christelijke wereld in zijn meest donkere periode. En dat de Islam op dit moment in een donkere periode zit, is wel duidelijk. New York, Bali, Spanje, London, Parijs… En dan reken ik alleen de “grote” aanslagen mee. Voornamelijk Westerse doelen, als een soort kruistocht. Net als het Christendom destijds. En ook toen ging het met het nodige bloed en moord op onschuldigen gepaard. En ook bij het Christendom vonden zij een weg naar een harmonieuzer model.

Is het zo dat de Islam ook op weg is (lees: kan zijn) naar hun eigen Verlichting? Na de aanslagen liepen Moslims en niet-Moslims gebroederlijk zij aan zij in Amsterdam, Brussel, Parijs en vele andere steden en ook in Islamitische steden als Ramallah en Beirut gingen vele mensen de straat op. Binnen de Islam zijn er ontzettend veel weldenkende mensen die nu samen het heft in handen moeten gaan nemen. Ook de Islam barst van de innovatie en grote denkers. Laten we niet vergeten dat in de tijd dat men in Europa nog aan aderlaten deed, men in de Arabische wereld al het trail-and-error principe van geneesmiddelen doorhad. De Islam is, in tegendeel tot wat de nare man zegt, een cultuur die zichzelf zou kunnen redden. Daar geloof ik heilig in.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.