Krelis - Melk is goed voor…?!?


Toen ik nog een kleine, haatdragende etterbak was, was de wereld voor mij een mysterieuze plek vol raadsels en onduidelijkheden. Één ding wist ik wel: melk is goed voor elk. 

Inmiddels ben ik 20 jaar verder en weet ik dat ik die shit niet meer nodig heb. Maar ook voor de kinderen van vandaag is het fenomeen ‘melk’ een verwarrend concept. Vroeger kwam al het goede van Melkunie-koeien, maar inmiddels breken we onze nek over tientallen soorten melk: 1% vet, 2% vet, halfvol, halfleeg, mager, gepasteuriseerd, houdbaar… Melk, melk en nog eens melk.

Maar sommige van deze melksituaties roepen de nodige vragen op. En niet alleen “wanneer is precies dat geitenmelkmoment?”.

Zo is er bijvoorbeeld melk voor mensen die een lactose-intolerantie hebben. De menselijke evolutie lijkt zichzelf behoorlijk voorbij te schieten met dit soort merkwaardige fenomenen. De volgende stap lijkt dan halal varkensvlees en energiedrank voor mensen met diabetes. Nee mensen, als je niet tegen lactose kan… Kan je dus geen melk drinken. Wie kan mij dan vertellen wat er dan in hemelsnaam wél in het pak zit!?

Maar het allerergste is toch wel sojamelk. Sinds de hipsters zich massaal zijn gaan vermenigvuldigen en hun hippe koffiebarretjes zijn gaan stichten is dit weer de volgende achterlijke trend die zich in Nederland heeft gesticht. Toen ik laatst in een dergelijk koffiebarretje zat en de barista mij vroeg of ik sojamelk wilde, voelde ik mij toch wel enigszins geroepen om te melden dat sojamelk niet echt een bestaand iets is. Maar ja, sojasap klinkt net zo ranzig als het is, dus dat gaat hem ook niet worden.

Tenzij er een soja-uier bestaat, dan neem ik met alle liefde mijn woorden terug en zal ik ook alle hipsters die lopen te zeiken over sojamelk hun voortanden teruggeven…