Krelis - Vedettes


Het was hét Nederlandse voetbalnieuws van vorige week: het ging op YouTube niet over de titel van PSV, maar over de tirade van Frank de Boer op het trainingsveld van Ajax. Hij was klaar met de houding van een aantal zelfverklaarde vedettes in zijn team. En daar heeft hij volkomen gelijk in.

Frank de Boer is bij Ajax in zekere zin een vreemde eend in de bijt. De Amsterdamse club is natuurlijk een club van praatjes, dikdoenerij en kapsones. Daar doe ik af en toe ook leuk aan mee, maar ik kan mij erg vinden in de visie van Frank de Boer. Laat je voeten spreken, kom je afspraken na en doe je stinkende best. En daarom is het zo terecht dat Frank erg boos was. Want Ajax speelt niet goed. En Frank weet hoe dat komt.

Frank had nooit praatjes. Werkte hard op het veld, strooide met geweldige passes en vormde samen met een andere noeste arbeider Jaap Stam het beste verdedigingscentrum in de geschiedenis van het Nederlandse Elftal. En na de jaren van opportunistisch en slecht beleid keerde met Frank de realiteit terug en werden er vier titels achter elkaar gepakt.

Maar inmiddels beginnen de vedettes zich te presenteren. Spelers die denken dat ze Zlatan zijn. Of Ronaldo. En dat is iets waar Frank heel erg slecht tegen kan. Je mag denken dat je Zlatan bent, maar laat het dan zien op het veld, vindt Frank. En de Kishna’s en Zivkovic’s van deze wereld begint Frank behoorlijk zat te worden. Jochies van 19 die tonnen verdienen, een of andere blaaskaak als zaakwaarnemer hebben en vol zitten met rare praatjes. En dat vertaalt zich naar het veld. Het team loopt ongeïnspireerd, lijkt er totaal geen zin in te hebben en schopt verveeld tegen een bal aan. Zo ging dat tegen ADO. Zo ging dat tegen Excelsior. Zo ging dat tegen NAC. En zondag ook zo tegen Zwolle. Volgende wedstrijd tegen Cambuur mag Frank de verwende pubertjes lekker thuis laten. En wat mij betreft stelt hij de A1 maar op!