Luc van Lier - Wij gaan ons richten op het internet


Nederland is het land bij uitstek voor teletekstgebruikers. Desondanks heeft de Amsterdamse stadszender AT5 zijn teletekstservice opgedoekt. Want, zo stond er op de enige teletekstpagina die de AT5-kijker nog restte, “AT5 gaat zich toeleggen op nieuwsvoorziening via de website”, of woorden van die strekking.

Dat klinkt erg vooruitstrevend. Maar dat is het natuurlijk niet. De kijker wordt een gebruiksvriendelijke en snelle bron van informatie ontzegd. En dat alles om meer kijkers naar de website te sturen, hetgeen door het hogere aantal kliks weer goed is voor de reclamecentjes.

Wel jammer dat de domste redacteur van de hele AT5-redactie de berichtjes op de website mag tikken. Leest u even mee?

Een man is afgelopen nacht rond 2.30 uur ernstig gewond geraakt nadat hij met zijn fiets ten val kwam op de Rijnstraat in Zuid.
Getuigen die achter het slachtoffer reden zagen eerder hoe voor hen hoe de fietser over de Rijnstraat in de richting van het Victorieplein reed en plotseling links van het fietspad een boom raakte. Hij ging onderuit en raakte zwaargewond door zijn val op het fietspad.
Het ter plaatse gekomen ambulance personeel vroeg meteen bij aankomst de hulp van het Mobiel Medisch Team (MMT). Nadat het slachtoffer was gestabiliseerd is hij met spoed door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
De Verkeersongevallen Analyse (VOA) van de politie verrichte ter plaatse sporenonderzoek en maakte foto's.


Tot zover AT5’s kneuzenwebsite. En helaas, dit soort taalkundige juweeltjes komt daar vaker voor.

Natuurlijk, een enkel foutje kan heus wel eens onopgemerkt blijven. Maar wat ik op at5.nl lees, dat gaat te ver. Juist van een journalist mag worden verwacht dat die het Nederlands een beetje onder de knie heeft. De taalfoutenlawine op de website wekt -zeker in samenhang met het op Koningsdag mensen van buiten Amsterdam neerbuigend “provincialen” noemen-  niet de indruk dat de journalistieke kwaliteit bij AT5 ook maar een beetje in goede handen is.