Het racisme van de scheepsjongens van Bontekoe

Je kunt ook te ver gaan! Zelfs bij mij! Dit prachtige beeld van de scheepsjongens van Bontekoe werd beklad door actievoerders van een splintergroepje verontwaardigde zwarten van "de grauwe eeuw"

De scheepsjongens van Bontekoe, dat zijn de helden uit mijn jeugd, en daar blijf je met je tengels van af. Geschreven in 1924 door Fabricius, en recentelijk nog verfilmd. Wie van de oudere jongeren is hier niet mee opgegroeid! Nog steeds maken scholieren in het voortgezet onderwijs boekverslagen over deze klassieker. De gemeente Hoorn, met een rijke scheepvaarthistorie, eert al sinds jaar en dag deze scheepsjongens met een beeldengroep.

“De Grauwe Eeuw” is een actiegroepje rond broer en zus Soeters, die denken dat ze met het bekladden van een paar beelden het koloniale verleden van Nederland en de wandaden van de VOC aan de kaak kunnen stellen, "Onze" zeehelden zijn geen helden maar slaven handelaars, stellen ze.

Hier een post van de facebook pagina van deze mafklappers: Mensen die roepen dat je niet in het verleden moet leven, want die mensen (Coen en Bontekoe) leefden eeuwen geleden, maar tegelijkertijd lopen te huilen omdat een beeld van iemand die eeuwen geleden leefde een beetje verf op zich heeft. En nog steeds zien ze niet hoe geïndoctrineerd ze zijn met racisme."

Dat u het weet, u bent door de geschiedenis geïndoctrineerd met racisme. De geschiedenis achtervolgt u nu! Honderden jaren na dato, worden we persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het feit dat de bevolking van Afrika zich zonder slag of stoot liet wegleiden. Met Nederland als leading nation! Onze welvaart is gebouwd op deze zwarte vlek in onze geschiedenis. Ik wrijf het er maar even in!

IK voel me persoonlijk nergens schuldig aan, maar ik ben wel geïndoctrineerd met racisme want ooit in een grijs verleden heb ik geloofd dat zwarte piet uit de schoorsteen kwam en daar door zwart was. En helaas ook door mijn eigen vader die, toen hij in de jaren 60 de eerste echt donkere man zag, naar mij opmerkte: "Hij is zo zwart als de kachel". Deze uitspraak is mij altijd bijgebleven, dus moet wel indruk op mij gemaakt hebben. Ik heb nog nooit white privilige ervaren, als een dergelijk fenomeen sowieso al bestond. Ik heb heel mijn leven hard gewerkt en nergens mijn hand opgehouden, en NIETS cadeau gekregen. Maar ik ben inmiddels wel een boze witte Nederlander, en ben dan ook heel boos op deze slavenhandelaars. Het is hun schuld dat er nu slavenklein-klein-klein-klein-klein-kleinkinderen zijn die hun dagen en nachten kunnen vullen met het haten van alles wat wit is. Soms met subsidie op kosten van de hardwerkende Nederlanders. Ik wil er al helemaal niet aan denken dat ze mogelijk ook een uitkering hebben!

Met verbazing las ik dan ook dat Lodewijk Asscher 500 miljoen euro gaat uitgeven voor onderzoek naar de geschiedenis, erfenis en herdenken van de slavernij. Bij de PvdA blijven ze overheidsgeld uitgeven als water aan onzinnige zaken! Ja, we hebben een geschiedenis met de verschrikkingen van slavernij en kolonisatie, de erfgenamen lopen hier beelden te bekladden. Laten we op 5 Oktober direct na dierendag en er een nationale rouwdag van maken, waarbij we alle nazeten van die oude slaven fêteren op een schaamfeest van de witte Nederlanders, door allemaal de hele dag met een slavennekband te lopen. Onderzoek afgerond, met enige nuance van de zijde van Asscher kan het zo door naar de Kamer. 500 miljoen bespaard, die we beter in de zorg voor de ouderen kunnen steken.

Racisme is ook als je witte mensen discrimineert in allerlei haatclubjes, dat vergeten deze randfiguren heel makkelijk in hun strijd tegen iets wat ze niet persoonlijk is aangedaan, maar wat onderdeel is van de geschiedenis en wat het ook moet blijven, We moeten allemaal waken dat dergelijke zaken niet weer gebeuren. Dat we het echte racisme en de onderdrukking van vrouwen en mannen altijd aan de kaak blijven stellen.

Maar laat de scheepsjongens van Bontekoe met rust, die zijn onderdeel van onze literaire cultuur en staan nergens anders voor dan hun avonturen, beschreven door Johan Fabricius!