28 feb 2015

   Driek Oplopers - De morele lat van de VVD

Alweer heel erg hard gelachen om die idioten van die volkspartij van blauweblazersgraaiers en parelkettinkjes. Hun integriteitscommissie had zich gebogen over het wangedrag van Mark Verheijen. En ze schreven het echt, las ik op Teletekst. Verheijen was niet meer te handhaven, en dat kwam door enkele “tamelijk kleine kwesties” die aan het licht waren gekomen nadat Verheijen wat ongelukkig had gedeclareerd.

Echt. Ik word zo vrolijk van die grapjassen. Waar allerlei ordinaire clubs in en om het Binnenhof zorgen voor onversneden, leugenachtig populisme (denk aan de rechtse druiloor Wilders van de PVV en de linkse leugenaar Bashir van de SP), staat de VVD garant voor een gezellige dosis humor.

“Tamelijk kleine kwesties.”

Welke waren dat, die “tamelijk kleine kwesties”? Nou, deze.

Een projectontwikkelaar had al veel tijd, geld en moeite gestoken in de plannen en ambtelijke procedures voor de bouw van een bioscoopcomplex. De zaak was nagenoeg rond, totdat Mark Verheijen wethouder werd. Er ging een streep door de plannen, de vergunning werd ingetrokken. Exit bioscoopplannen van deze ondernemer. Hoppa. Een enorme schadepost. Wat bleek? Een vriendje van Mark Verheijen kreeg opeens wél een bouwvergunning. Een paar honderd meter verderop. Voor een bioscoopcomplex. Dat vriendje stortte als dank een royaal bedrag in de verkiezingskas van Mark Verheijen: dik 10.000 euro! Ik noem dat corruptie. De VVD niet. Binnen Liberale gelederen heet zoiets een kleinigheidje. Ik hoop echt dat de strafrechter dat straks toch wat serieuzer neemt.

De Limburgse Floriade. Moest heel veel gemeenschapsgeld bij. De uitgaven liepen fors uit de hand en de inkomsten vielen lelijk tegen. Op kosten van de gemeenschap werd er een verkiezingsfeestje gehouden. Had Mark geregeld, voor andere Mark. Een rekening werd door de verantwoordelijke VVD’er in het bestuur van de Floriade nooit verstuurd. Dus de VVD viert feest op kosten van de belastingbetaler. Toch leuk, op kosten van een ander de bloemetjes buiten zetten op een plantenbeurs. Maar los van de impliciete uitnodiging tot het maken van heel erg flauwe grappen, vind ik dat ordinaire diefstal. Voorzitter Wiebenga van de Permanente Integriteitscommissie van de VVD noemt dat op Teletekst echter een kleinigheid.

Heus. Bedriegen en stelen zit de ware liberaal in het bloed. Het feit dat VVD-voorman Mark Rutte over de bonnetjesfraude door zijn partijgenoot Verheijen beweerde dat de media die zaak hadden opgeblazen, is een schoffering van de politiek, van de media en van alle burgers van Nederland. Die Mark Rutte durft nu met droge ogen tegen de Volkskrant te zeggen: “'De VVD heeft de hoogste standaarden op het gebied van integriteit. Dat is ononderhandelbaar.” Zelden las ik zo’n enorme leugen in een krant. Ik heb heimwee naar premier Balkenende. Een wereldvreemd figuur met een zeer hardnekkig imagoprobleem. Maar honderd keer liever dat, dan een land met die onversneden hufter van een Mark Rutte VVD aan het roer. Want door Verheijen wekenlang de hand boven het hoofd te houden, stelt Rutte de morele norm. Stelen en corruptie: zo heurt het eigenlijk.

We worden (overigens met hartelijke instemming van de PvdA, vergeet dat niet) geregeerd door een partij die als het gaat over fatsoenlijke politiek en behoorlijk bestuur de lat bijzonder laag heeft gelegd. Zo laag dat zelfs oma er moeiteloos overheen springt. Ondanks dat ze 93 jaar oud is en loopt met een rollator.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.