Rikus Spithorst - Richard Homburg in de bocht


Dat dat Business Class van Harry Mens, hier op de redactie ook wel bekend als “de hakkelaar”, niets meer is dan een etalage voor oplichters, fraudeurs en andere criminelen, dat is genoegzaam bekend. Ook vastgoedknoeier Richard Homburg kwam in het programma, en de reclamespotjes waarmee die fraudeshow is gelardeerd, regelmatig opdraven om zijn dubieuze vastgoedbeleggingen aan de naïeve belegger te slijten.

Richard Homburg deed er alles aan, om regels en toezichthouders te omzeilen. Minimale inleg meer dan een ton (dan val je niet onder het vergunningensysteem van de AFM), en het meeste beleggingsvastgoed niet in Drachten of Scheemda, maar in Canada (juridisch lekker ver weg, altijd handig). Niettemin werd Richard Homburg vorig jaar door de rechter veroordeeld tot het betalen van 7,5 miljoen euro aan belastingschuld en boetes. Want net als iedereen, net als ieder bedrijf, behoort ook Homburg en zijn Homburg-Invest het juiste bedrag aan de fiscus af te dragen. Ook de AFM legde Homburg-Investment een forse boete op, met name wegens illegale marktmanipulatie tijdens een televisieprogramma van… Juist. U raadt het al… Harry Mens.

Die terechte naheffing en boetes betekenden de nekslag voor het toch al kwakkelende vastgoed-imperiumpje van Fraude-Richard. Met grote vrolijkheid heb ik de ineenstorting van die oplichtersbende gadegeslagen.

Met de mensen die hun centjes hadden belegd in die rare club, heb ik trouwens weinig medelijden. Meestal wordt op de televisie om deelnemers aan dit soort obligatiefondsen gebedeld omdat geen enkele bank bereid is, de firma een lening te verstrekken. Dus je weet bij voorbaat al dat je je geld steekt in een foute tent.

Maar goed. Dat vastgoedbedrijf van Richard-de-oplichter is dus failliet. Geen groot verlies voor het economische leven in ons land, zullen we maar zeggen. Richard Homburg, echter, kijkt daar anders tegenaan. Hij vindt dat de Nederlandse overheid zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik, en wil een rechtszaak aanspannen. Hilarisch. Echt, wat heeft die man een fantasie. Dus als de overheid verlangt dat een onderneming de juiste hoeveelheid belastinggeld afdraagt, niets meer en niets minder, han heet dat volgens Richard-de-oplichter “machtsmisbruik”. En als de financiële toezichthouder die illegale marktmanipulatie niet accepteert en deze dus volgens de vastgestelde reglementen bestraft, dan heet dat volgens Richard-de-oplichter “machtsmisbruik”. Op de vrijdagmiddagborrel op het kantoor van de Landsadvocaat liepen de juristen gisteren bulderend van de lach door de kantine.

Maar het wordt nóg leuker. Richard-de-armoedzaaier wil die kansloze rechtszaak tegen de Nederlandse Staat niet zelf betalen. Nee, daarvoor heeft hij een officiële flauwekulstichting opgericht: Stichting Support Homburg Bond Claim. (Heerlijk, ik zie al helemaal voor me hoe die man zich met een bekakt Engels accent voorstelt. “Bond. Claim Bond.”…) Het is de bedoeling dat die stichting wordt bekostigd door…

Nee, niet door Richard Homburg zelf. Nee, door…

Ach, laat ik maar ophouden met dit kinderachtige spelletje. U raadt het toch nooit. Het is de bedoeling dat de hele handel wordt betaald door de uitgeklede klanten van Richard-de-dief. Door de mensen die met hun domme obligatie-leningen gezamenlijk voor € 400 miljoen de boot in gingen. Dus Richard probeert de slachtoffers van zijn frauduleuze wanbeleid ook nog even een extra poot uit te draaien voor een kansloos avontuur bij de rechter.

Morgenochtend toch maar eens kijken, bij wie deze mentaal helemaal kapotte grapjas gaat proberen om idioten te werven voor deze hilarisch grap. Ik heb wel een vermoeden, waar dat zal gebeuren. Hoe laat en bij wie Richard-de-meesteroplichter aan mag schuiven. Kwart voor elf, bij Harry Mens. We zullen het zien.

Meer over Harry Mens en zijn criminelencabaret leest u hier.