Rikus Spithorst - Keer ING-graaicommissaris Van der Veer de rug toe

Weet u nog, toen de eerst noodlijdende hogeprijzensupermarkt Albert Heijn zijn topman Anders Moberg een belachelijk hoog salaris bood over de ruggen van de Albert Heijn-klanten? Wat gebeurde er toen? Wat deden de klanten die zich niet langer als Malle Eppie willen laten schofferen ten faveure van een schofterig hoog salaris van Meneer De Supermarktdirecteur? Juist: klanten keerden Albert Heijn massaal de rug toe. En zo hoort het ook. Consumenten die meebetalen aan het belachelijk hoge salaris van directeuren moeten altijd de mogelijkheid hebben om met de voeten te stemmen.

Dat zou in de bankensector niet anders moeten zijn. Toch schijnt het oproepen tot een bankrun strafbaar te zijn. Dat is heel vreemd. Is de bankenklant dan een tweederangs consument?

Weet u nog, de hel die losbarstte toen de eerst noodlijdende hogeprijzenbank ING zijn topman Ralph Hamers een belachelijk hoog salaris bood over de ruggen van de rekeninghouders die nauwelijks rente krijgen en van wie de te betalen tarieven van hun betaalrekening de grootste stijger zijn? Wat zouden de klanten die zich niet langer als Malle Eppie willen laten schofferen ten faveure van een verdubbeling van het salaris van Meneer De Bankdirecteur tot een bedrag van  € 3.045.000 bij wijze van protest het beste kunnen doen? Juist: als ze slim zijn, dan keren zij de ING massaal de rug toe. En dat gebeurde dus ook. Een leegloop bij de bank, die wat dat betreft in niets verschilt met een supermarkt, een telefoonmaatschappij of wat voor leverancier of dienstverlener ook.

Veel klanten vertrokken dus, en president-commissaris Jeroen van der Veer trok zijn keutel weer in. Vandaag kwam hij verantwoording afleggen in de Tweede Kamer. Spijt had ‘ie. Niet van zijn voorstel om het salaris van zijn directeur zo te laten stijgen, maar wel van de ophef die dat plan veroorzaakte. Hahaha, “ophef” als eufemisme voor een kleine bankrun. Tsja. Je komt met een bezopen plan en trekt dat pas in wanneer je klanten massaal weglopen…

Maar het wordt nog erger. Want wat hoorden wij in de Tweede Kamer? Op termijn sluit Van der Veer niet uit, dat het salaris van de ING-directeur alsnog fors zal stijgen. U ziet: van uitstel komt niet altijd afstel. Daarom zeg ik tegen u als ING-klant nog steeds: inpakken en wegwezen.

Naar ik begreep, is overstappen van bank heel eenvoudig te regelen. Ik zeg: doen!