28 okt 2014

   Nelis - Burgerbaas

Toen in 2010 Job Cohen Amsterdam verliet in de hoop de nieuwe premier van Nederland te worden, vroegen velen in Amsterdam zich af of deze burgervader, die in 2006 werd gekozen tot de op één na beste burgemeester ter wereld, wel vervangen kón worden. Zijn opvolger liet de afgelopen weken wederom zien een meer dan capabele vervanger te zijn: Eberhard van der Laan.

Het begon vorige week in de Bijlmer. Daar was het weer eens heisa. Het Bijlmerpark werd omgedoopt tot het Nelson Mandela-park en zoals het hoort was de burgemeester daar bij. Er was echter een controverse ontstaan over het standbeeld van Mandela, gemaakt door schoolkinderen uit Zuidoost, want een GroenLinks-politicus vond het weer eens nodig te link met Zwarte Piet te leggen. Toen een puistenkoppie van Pow”News” bij van der Laan langs ging om een smeuïg verhaal te halen, reageerde van der Laan gortdroog en zoals een burgemeester hoort te reageren: “Ik ga helemaal niks doen. Mensen verwachten van mij dat ik echte problemen op ga lossen en dát ga ik doen! Laten we gewoon gezellig doen met elkaar”.

Dan de tragedie bij het Amsterdam Dance Event. Drie doden door vervuilde drugs. Van der Laan was uitermate realistisch: “Ik ben geen burgemeester van een klein plaatsje waar drugsvrije feesten misschien een haalbare ambitie zijn. Ik heb de eer om burgemeester te zijn van Amsterdam, een dancestad. Dan kun je niet zeggen dat we drugs kunnen uitroeien. We kunnen het beter accepteren en er voor zorgen dat het zo veilig mogelijk gebeurt door goede voorlichting en waterverstrekking”. Een tien met een griffel voor deze opmerking! Uitstekende en realistische oplossing!

Maar zijn beste momenten waren de afgelopen twee staatsbezoeken, van Obama en Poetin. Obama werd, zoals het hoort, van harte welkom geheten in de hoofdstad. De president van Amerika verwelkomen, dat zijn toch echt de krenten uit de pap voor de burgemeester van Amsterdam.
Een jaartje eerder kwam Poetin naar Nederland en met zijn schoothondje Mark Rutte ging hij gezellig dineren in het Scheepvaartmuseum. De homobeweging stond op zijn achterste poten en rond de hele dag hing een sfeer van verontwaardiging en protest. Eberhard van der Laan had “geen tijd” voor Poetin en vond dat “wel best zo”. Gelukkig had hij nog wel tijd om de regenboogvlag op te hangen, als een dikke middelvinger naar de homohater uit Rusland.
Geen tijd voor Poetin en wél tijd voor Obama: Dan laat je als burgemeester pas écht zien hoe erg je om je stad geeft. Klasse!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen