BloggChick Bommels - Optimist Shimon Peres

Pessimisten en optimisten gaan op dezelfde manier dood, zij leven alleen anders. Ik leef liever als een optimist - Shimon Peres 1923 - 2016

Van havik naar vredesduif, de man werd 93 jaar, kreeg de Nobelprijs voor de Vrede, Terecht hij heeft gezorgd dat er héél even liefde en rust heersten in het Midden-Oosten.

Zelf heb ik het hele Palestijnse anti-Israëlgezeur nooit begrepen, en de eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat het mij totaal niet interesseert. Het is dat er zo ontzettend veel doden vallen, anders zou je er toch vrolijk van worden! Het ene volk tegen het andere, en niemand begrijpt meer waarom er eigenlijk gevochten wordt. Shimon Peres was een belangrijke man, tenminste voor het buitenland, de échte Israëliër is niet heel blij met hem geweest.

Niets vreemds aan, men wil over het algemeen géén vrede. Niets ergers dan niemand anders de schuld kunnen geven, en naar je zelf moeten kijken. Deze kwestie kent geen winnaars, hét monopoly op "zielig zijn", heeft de Joodse gemeenschap allang verspeeld. Beide zijn even gek.

In de veiligheid van mijn lieve, iets wat verknipte gezin, heerst al jaren een kleine oorlog. Als je met twee pubers en één badkamer moet leven, is het Gazastrook-gebeuren snel een feit. Gillend en tierend maken de twee verschillende geslachten elkaar het leven zuur.

In de loop der jaren heb ik een eeuwig respect opgebouwd voor elke wereldleider die ondanks alles democratie wil behouden… Ik heb alles al geprobeerd, van belonen tot dreigen, van janken en smeken tot keihard neersabelen. Middeleeuwse martelwerktuigen zijn ineens niet heel eng meer, en de gevangenismethode die in diverse dictatoriale landen wordt toegepast is ineens niet meer zo gruwelijk.

 De laatste tijd wordt er vaak aan mij gevraagd waarom ik niet de politiek in ga. Mijn antwoord is standaard: dat u dat echt niet wil, ik zou behalve vrolijke feesten en extra belastingkorting, heel selectief en racistisch te werk gaan. Niet zo zeer om huidskleur, maar zeker om geloof. Zou veel te selectief zijn, en als een ware tiran de straten laten schoonvegen. Ben wel een eeuwig klein kind, en zou dus té vaak het leven vieren…

Daarbij hebben wij geen White House, en ik wil lekker opvallen…. Afsteken tegenover de gevestigde orde.

Ik zou geen Nobelprijs winnen, eerder eindigen op mijn knieën geblinddoekt en in oranje outfit. Vrees niet U hoeft het vonnis niet uit te voeren. Die taak zullen mijn pubers met alle liefde op zich nemen!

Ik ben een optimist, net als Shimon Peres, en mijn glas is altijd half vol. Behalve in de kroeg! Dan moet het snel bijgevuld worden, want anders is het oorlog!