29 juli 2014

  Driek Oplopers - Knevel moet van de buis

Tot nu toe was ik erg trots op hoe de Nederlandse omroepen zijn omgesprongen met het verschrikkelijke leed dat voortvloeit uit het neerschieten van vlucht MH17. Nergens als journalist vermomde hufters met draaiende camera’s bij nabestaanden voor de deur of dat soort riooljournalistiek. Stevige commentaren op gebeurtenissen en een breed scala van meningen over het door de heren Rutte en Timmermans gevoerde beleid, maar altijd respect voor de persoonlijke levenssfeer van slachtoffers en nabestaanden.

Dat trotse gevoel is door de brekebeentjes van de opinie-categorie van onze Nederlandse Publieke Omroep in één klap verknald. De afgelopen anderhalve week vond ik het een fijne gedachte dat Knevel en Van den Brink niet op televisie waren. Ik had al zo’n voorgevoel dat dit stel niet in staat zou zijn om zonder brokken te maken aandacht aan de gebeurtenissen met vlucht MH17 te besteden. En ik had gelijk.

Neefje Tijs en zijn achterlijke oom Andries in de bocht. Een interview met een nabestaande. Andries Knevel die het in zijn hoofd haalde om aan die nabestaande te vragen of ze nu nadenkt over hoe haar te pletter gevallen broer eraan toe zou zijn. “Gewoon, omdat hij in ieder geval van tien kilometer hoogte gevallen is.”

Wat denkt Andries zelf? Zou bij het slachtoffer na een val van 30.000 voet zijn haar nu in de war zitten? Tand door zijn lip? Jasje gekreukeld?

Je moet wel heel erg losgezongen zijn van zelfs het laatste restje normbesef om zo’n vraag te stellen. Het is een schoffering van je gast, die bereid is zich zo kwetsbaar op te stellen door in een rechtstreekse televisie-uitzending te komen praten over haar omgekomen broer. En dan zo’n vraag stellen. Dat is niet zomaar een vergissing. Dat is niet een slip of the tongue. Dat is een uit pure incompetentie voortkomende stommiteit.

Knevel en Van den Brink eindigt iedere avond met de vraag, wat de aanwezigen de volgende dag gaan doen. Ik stel voor dat die vraag vanavond ook aan Andries Knevel zal worden gesteld. Het enige aanvaardbare antwoord zou wat mij betreft dan luiden: “Ik ga mijn ontslagbrief schrijven, mijn bureau leegruimen en mijn toegangspasje voor het EO-gebouw en het Mediapark inleveren.”

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.