Krelis - De erfenis van 5-3-2


“Is dít nou het niveau van het Nederlands Elftal?” vroeg commentator Jeroen Grueter zich af halverwege de eerste helft van Nederland – Turkije. Ja, helaas. Dit is wel degelijk het niveau.

Moeizaam een puntje gepakt tegen een gemankeerd Turkije. Het was van de kant van het Nederlands Elftal een waardeloze vertoning. Het ongelijk van de KNVB werd gisteravond wederom bevestigd. Hiddink kan de groep niet meer motiveren, zo lijkt het, en maakt merkwaardige keuzes, zoals het niet opstellen van de in vorm zijnde Klaassen, Clasie en Willems. Nederland glorieerde in het geven van lange ballen, slechte passing en voorspelbaarheid. Rara, hoe kan dat!?

Het is heel vreemd. Het Nederlands Elftal is nagenoeg hetzelfde gebleven ten opzichte van de onverwacht succesvolle safari in Brazilië dus daar ligt het niet aan. Nederlandse talenten als Willems, Depay, Klaassen en Clasie hebben reuzenstappen gemaakt dus die zijn alleen maar beter. Nee, de verklaring voor het povere spel zit hem vooral in één ding: de bondscoach.

Ik heb al eerder aangegeven dat de KNVB door Guus Hiddink aan te stellen is gegaan voor de makkelijke en laffe keus en het was gisteravond wederom duidelijk zichtbaar: het loopt voor geen meter bij de nummer drie van het afgelopen WK.

Op zoek naar een verklaring kom je al vrij snel bij de trainer terecht. Niet alleen bij de huidige maar ook bij de vorige. Louis van Gaal wist dat dit Nederlands Elftal in niets lijkt op het Nederlands Elftal dat in 2010 op een teenlengte na wereldkampioen werd en besloot de ploeg om te gooien. De verdediging was niet sterk genoeg en dus werd er een extra slot op de deur geplaatst, in de vorm van Ron “Beton” Vlaar. Doordat Arjen Robben tijdens het WK werkelijk in de vorm van zijn leven was, wist Nederland op de counter de halve finale te bereiken. Maar nu het WK achter de rug is, komen de zwakke plekken van Oranje weer zichtbaar naar boven.

Misschien wordt het maar eens tijd om van onze Hollandse School af te stappen en te kijken welke aanpak het meest succes oplevert. Als ik kijkt naar het afgelopen WK is de oplossing duidelijk: 5-3-2, inzakken en op de geniale ingevingen van het individu gokken. Dat is blijkbaar de enige manier om succes te bereiken. Niet mooi, maar we hebben vaak genoeg mooi gevoetbald. Nu wordt het maar eens tijd voor resultaat!