Paul - Dossier

“Heb jij het wel eens met twee vrouwen gedaan?”, was de vraag van zomaar iemand. Ik weet wel hoe hij heet, maar hij is, net als ik, van voor het elektronisch dossier, dus niemand hoeft het te weten. En je weet nooit hoeveel de AIVD aan initialen heeft. “Ja.” was mijn antwoord, naar waarheid, “want ik mocht niet kiezen”. Waarom zou je daar over moeten jokken? Het is meestal de droom van elke man. “En, en?” was de nerveuze vraag. “Het viel tegen. Veel te druk. Teveel gedoe. En beiden eiste evenveel aandacht van mij. Het was eigenlijk niet te doen.

Ik was op zoek naar mijn dossier. Want ze wilde referenties. Nu heb ik die niet zoveel, of vind ik dat ik iemand niet als referentie zie. Daarbij, referenties vraag je alleen aan mensen van wie je verwacht dat ze positief over je zijn, dus het zegt niets. En het kan zijn dat er negatieve referenties komen van directies waar je er hebt geklokkenluid. En dat is mij vaak genoeg overkomen. Die Berghuis is onbetrouwbaar. Hij zegt wat hij denkt. En handelt er ook nog eens naar. En hij is onomkoopbaar. Een slechte eigenschap.

Het dossier zou overal en nergens kunnen liggen, want normaal ben je al van alles kwijt, maar tijdens een verhuizing moet je helemaal oppassen. Goed, wat als je huis afbrandt? Zou ik dan aan mijn dossiers denken? Of aan de referentie van Peter? Heb ik dan wat te kiezen? Mijn vrouw, of mijn dossiers? Terwijl zij een dossier heeft dat zo minutieus is en indrukwekkend dat ze regelmatig niet wordt aangenomen, want ze is “overgekwalificeerd”, of zoiets. Teveel geschikt voor de functie.

Dan heb je ook nog allerlei andere dossiers. We moeten ook nog een nieuwe huisarts. Maar de oude heeft jouw dossier. Veilig opgeborgen in een laatje. Dat hoop ik, want we mochten ook nog kiezen voor of tegen de sleepwet. En dan staat er niks over mijn ziektegeschiedenis online, want toen was er nog alleen de groene kaart.

In Kroatië heb je als patiënt een soort van creditkaart op zak die je aan de betreffende arts geeft, die stopt de pinpas in de computer en jij bepaalt wat hij/zij ziet. Dus ook al ben je knettergek dan zal de psychiater dat niet weten. Althans als jij dat niet wilt. En als de huisarts jou pillen wil voorschrijven en je hebt die al via de internist, dan waarschuwt de kaart. Tevens kun je er mee naar de apotheek en je betaalt er de rekening mee. Of daarmee gesjoemeld kan worden? Tuurlijk. Maar je hebt het wel zelf in de hand. Letterlijk. Jij maakt het uit. En niet de regering. Want ze mogen straks ook kijken in de kaartenbak van de elektronische dokter. Daar heeft niemand iets mee te maken.

Zo, van mijn avontuurtje met 2 vrouwen, dat weten ze alvast. AIVD Bonus. Of ik tegen het in de gaten houden ben van boeven? Nee natuurlijk niet, maar verzin iets beters. Effectievers. Want er zijn al zoveel vals positieve en vals negatieve uitslagen ontstaan uit haast.

Daar kwam ik achter met het lezen van mijn medisch dossier. Dat wat de dokter 20 jaar geleden opschreef klopte niet. Het waren 2 vrouwen en niet 3. Het was wel een trio. Dus waar dacht de dokter aan toen ze een en ander opschreef?