3 feb 2015

   Driek Oplopers - V&D en de Haagse uitkeringsdieven

Rare snuiters bij V&D. Eerst verkopen ze de tent aan een horde aasgierkapitalisten, die er vele honderden miljoenen aan overhouden. Geld dat dus niet in de winkels wordt geïnvesteerd. Vervolgens worden de winkelpanden verkocht, en daarna terug gehuurd. Dat brengt op de korte termijn ook weer wat geld in het laatje. Maar het assortiment blijft tamelijk lullig en de winkels blijven oubollig. Dus gaat het met het leeggeroofde winkelconcern steeds verder bergafwaarts.

Paniek in de tent. Gewetenloze hufters op de afdeling Personeelszaken van V&D proberen het personeel een kleine 6 procent loon af te pakken. Je moet maar durven: geheel tegen de wet je medewerkers een deel van hun salaris ontfutselen. Hulde voor vakbond CNV, die dat terecht niet pikte en met succes naar de rechter stapte. Niet in de laatste plaats omdat dit geintje bij de onvermijdelijke sluiting van de winkels ook tot een lagere WW-uitkering zou leiden.

Geïnspireerd door de gewetenloze collega-hufters van Personeelszaken laten de gewetenloze hufters op de afdeling Gebouwenbeheer van V&D de nieuwe eigenaren van hun panden weten dat de komende vier maanden geen huur zou worden betaald. Eerst verkoop je je panden, laat de nieuwe eigenaren daar dus veel geld voor neertellen (dat wordt gestort op de bankrekening van de roofinvesteerder), en vervolgens weiger je de overeengekomen huur te betalen. En erger nog: de nieuwe eigenaren van de panden worden onder druk gezet met de mededeling dat als ze toch hun geld zouden opeisen, het afgelopen zou zijn met de winkels en veel personeel zijn baan zou verliezen. Pure chantage, gepleegd door een stel klootzakken die het doodschoppen nog niet waard zijn. Volkomen terecht stapten ook de eigenaren van de panden naar de rechter. Want zo hoort het: we betalen in Nederland gewoon onze rekeningen, en dat geldt ook voor de oplichters van V&D. Uitspraak vrijdag.

Maar er is geen ontkomen aan. Het zal heel binnenkort afgelopen zijn met V&D, een bedrijf dat de vernieling in is geholpen door een stel minkukels op directie-niveau en is leeggevreten door een horde aasgierinvesteerders. En wie zijn hiervan uiteindelijk de dupe? Niet u, niet ik. Nee, heel veel personeelsleden die jarenlang hard hebben gewerkt op de winkelvloer. Die zijn het kind van de rekening.

En dat brengt mij op een andere categorie schorem. Niet werkzaam in de detailhandel, maar in en om het Binnenhof. Politiek Den Haag.

Daar is de rechtsbescherming van werknemers vakkundig om zeep gebracht. En een fatsoenlijk sociaal vangnet eveneens. Het moest makkelijker worden om personeel te ontslaan. De WW moet fors worden ingeperkt. Deze schofterige maatregelen worden verkocht onder de noemer “modernisering van de arbeidsmarkt”. Want de economie moet weer worden aangezwengeld, heet het. Gewetenloze hufters, namens het volk in de Tweede Kamer. Het inperken van rechten van werknemers. Het tot de bedelstaf veroordelen van mensen die soms wel tientallen jaren trouw bij een bedrijf hebben gewerkt. Met dank aan raaskallende idioten van PvdA, VVD, D66 en nog wat klein grut. Niemand wordt daar beter van, dat uitkleden van de Nederlandse werknemer. Ook de economie niet. De enigen die er beter van worden, zijn de investeerders in aasgierfondsen en de directeuren van grote bedrijven, die in hun riante huizen schaterlachend hun dividenden en bonussen op hun bankrekening zien worden bijgeschreven.

Mijn hart klopt links van het midden. Het is de trouwe lezer goed bekend dat ik een paar jaar geleden de PvdA als partijlid de rug heb toegekeerd: een zogenaamde arbeiderspartij prostitueert zich bij de VVD en verkwanselt al zijn beginselen. Maar de laatste keren heb ik in het stemhokje nog wel een PvdA-vakje rood gemaakt. Dat is nu voorbij. Er zit maar één ding op. SP, straks op 18 maart bij de verkiezingen. Omdat dat de enige overgebleven linkse partij in ons land is. Ik hoop dat velen mijn voorbeeld zullen volgen. Al was het maar, omdat het wangedrag van de PvdA en de VVD, samen met ruggengraatloze meelopers als de wereldvreemde D66 en die Godsdienstfundamentalisten van SGP en ChristenUnie, een halt moet worden toegeroepen, om te beginnen in de Eerste Kamer.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.