30 jan 2015

   Rikus Spithorst - Voor aap met je chipkaartblunder

Is het niet de treindienst die in de soep loopt, is het niet de uit de kast getrokken nooddienstregeling terwijl het strenge winterweer achterwege blijft, is het wel de OV-chipkaart waarmee de NS zichzelf voor aap zet.

Door een fout in het systeem kunnen houders van jaartrajectkaarten sinds 1 juli jongstleden gratis reizen buiten het traject waar hun abonnement geldig is. Gewoon door in- en uit te checken met voldoende saldo. En laten we wel wezen, zo was de OV-chipkaart bedoeld: inchecken waar je vertrekt en uitchecken op je eindbestemming. Dus die abonnementhouders doen niets fout, terwijl de broodnodige inkomsten voor de NS weglekken.

De NS spreekt van een “gecalculeerd risico”. Fraaie manier om een blunder te verbloemen. Net zoals bij het als e-ticket geprinte toeslagkaartje voor de IC-Direct. Doordat het traject (de richting) er niet op staat, is dit enkeltje ook als retourtje te gebruiken. Bravo. Reizigers die op andere manieren te goeder trouw iets doen wat de NS tarieftechnisch niet had bedoeld, echter, worden genadeloos op de bon geslingerd.

Op diverse communicatie-opleidingen en universiteiten is het feest. Leraren en professoren lopen polonaise door de gangen. Gratis lesmateriaal in overvloed. Vanuit Utrecht. Echt, hoe de NS zijn eigen imago op werkelijk bewonderenswaardige wijze om zeep helpt, beter lesmateriaal kan een communicatiestudent zich niet wensen.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.