Rikus Spithorst - Eberhard

Persoonlijk ben ik nogal een liefhebber van duidelijke taal. Niet van dat voorzichtige. Wat dat betreft kan ik erg genieten van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Hij veroverde mijn hart, al voordat hij onze burgemeester werd. Minister van Volkshuisvesting was hij nog. En hij sprak op een congres van de Huurdersvereniging Amsterdam, waar ik ook aanwezig was om een bloemetje in ontvangst te mogen nemen voor mijn jarenlange inzet qua belangenbehartiging van huurders.

Maar goed. Eberhard. Ten tijde van dat congres was net het tumult losgebarsten over de heer Möllenkamp. Opperhoofd bij woningbouwvereniging Rochdale. Möllenkamp reed rond in een Maserati. Een peperdure bolide die werd bekostigd uit de volkshuisvestingskassa van Rochdale, terwijl huurders met douchecabine en al door de vermolmde houten vloeren sodemieterden.

Eberhard van der Laan vond daar wel wat van. Zijn kritiek trof niet alleen meneertje Möllenkamp, maar vooral de Raad van Commissarissen van diens woningbouwvereniging. "Een béétje commissaris had aan Möllenkamp gevraagd of die wel goed bij zijn hoofd was, en of die idioot als de sodemieter de sleuteltjes van zijn Maserati wilde inleveren."Punt uit. Duidelijke taal, die geen ruimte open liet voor welk misverstand dan ook. Niet van dat voorzichtige. Niet van dat ambtelijke geneuzel.

Eberhard's ambtenaren hebben het soms moeilijk met de kordate manier waarop hij knopen pleegt door te hakken. Ik houd daar wel van. Niks een jaar vergadren. Beslissen en doen. Hoppa!

Verschrikkelijk dat hij zich een fatale longkanker heeft gerookt. Maar laten we nu niet doen alsof hij al dood is. vanavond eerst maar eens genieten van hem, in het VPRO-programma Zomergasten. Ik reken op een flinke dosis duidelijke taal.