Henri Blij - De islam: reciprociteit en zelfreflectie

Ik nam vandaag kennis van de gesproken column van Fatima Warsame in het NPO-programma nieuwe maan,  met enige verbazing hoorde ik het aan. Fatima gaat ons allemaal uitleggen wat een slechte mensen wij zijn, dat de moslims heel hard hun best moeten doen om lid te worden onze "cultuur".  Kortom het is weer de schuld van de rest van Nederland dat de moslims er zo slecht vanaf komen.

Als we Fatima, met hoofddoek in een vormeloze frak,  moeten geloven is er geen vrouwenonderdrukking in de islam en zijn niet alle islamitische mannen met baarden jihadisten!

Fatima lijkt mij een vrolijk aangenaam mens, maar de slachtofferrol past haar niet. Ook "ons" een belerend vingertje voor houden past haar niet, en past in het algemeen niet als het gaat om de islam. Zelfreflectie is een begrip dat in de Nederlands islamitisch kringen nog geen gemeengoed is. Het valt mij steeds meer op dat de ongelovigen steeds vaker beschuldigd worden van onbegrip van hoe de ware gelovige de islam en zijn wetten beleeft.

Jammer dat Fatima het woord reciprociteit niet geleerd heeft bij de opleiding die zij volgt of heeft gevolgd tot journalist. Het betekent wederkerigheid. In dit verband bestaat de wederkerigheid er uit dat je begrip mag eisen voor de islam, zijn gebruiken, en zijn volgers als je ook begrip toont en respect hebt voor wat de kernwaardes zijn van onze "cultuur" zoals wij die in de seculiere wereld met elkaar afgesproken hebben. De cultuur die, wat ze terecht stelt, vrouwen laat studeren, zich laat ontplooien. Kom daar maar eens om als vrouw in menig islamitisch land. De cultuur waar je openlijk voor je seksuele geaardheid uit mag komen. De cultuur waar je zelf mag beslissen met wie je wil trouwen. De cultuur waar je als vrouw geen angst hoeft te hebben voor eerwraak. De cultuur waar je als vrouw niet genitaal verminkt word. Wat kun je op die cultuur tegen hebben in het algemeen, maar zeker als vrouw!

Zelfreflectie bestaat er uit, dat je ook de seculiere waarden verdedigt, respecteert en verenigt met wat je wil geloven, in welk sprookje dan ook! Laat zien dat je ook staat voor die broeders en zusters van wie hun opvatting of levenshouding in strijd is met de islamitische leer. Maak eens een gesproken column waarin je de eigen bloedgroep een belerend vingertje voorhoudt. Ik geef een voorzetje: dat de joden in Nederland net zo min schuldig zijn aan wat er in het Midden-Oosten gebeurd als dat de vakkenvullende jonge moslimman met baard schuldig is aan het jihadistische geweld van IS! Of dat heteroseksualiteit niet perse de norm hoeft te zijn binnen de islam.

Als jij nu eens een van de voorzetjes van mij inkopt, kijk ik met spanning uit naar de reacties op jouw facebook pagina! Ik schat in dat die minder lovend zijn dan die op het belerende vingertje naar onze "cultuur".  Want kritiek en de islam zijn twee zaken die zich slecht tot elkaar verhouden!