RIKUS SPITHORST - PRIJS VOOR GERRIT

Met grote tevredenheid zag ik het fijne bericht over weerman Gerrit Hiemstra. Hij krijgt de Machiavelliprijs 2021. De Stichting Machiavelli heeft hem de prijs toegekend omdat hij de klimaatverandering en de gevolgen daarvan duidelijk maakt voor een groot publiek.

Mooi zo! Ik vind Gerrit Hiemstra altijd de mannelijke, zestigjarige variant van the girl next door. Niet echt het stuk van de buurt, en mede daardoor benaderbaar, met ook een plezierig soort van aaibaarheidsfactor. Daardoor straalt hij meer geloofwaardigheid uit dan de weervouwen bij sommige met name Zuid-Amerikaanse televisiezenders, die zo ongeveer in hun blote kont het weer staan te vertellen.

De Stichting Machiavelli heeft Gerrit Hiemstra de prijs toegekend omdat hij de klimaatverandering en de gevolgen daarvan dus helder en begrijpelijk over het voetlicht brengt. En terecht. En als ik zie hoe soeverein Hiemstra omgaat met beledigingen die hem van de zijde van klimaatontkenners ten deel valt, kan ik niet anders dan diep buigen. Onverstoorbaar blijft hij zijn boodschap uitragen. Bereid tot debat met mensen die een serieus gesprek willen, maar ook niet te bang om allerlei schreeuwende en liegende hufters gewoon te negeren. Knap.

Overigens is Gerrit Hiemstra niet de enige toegankelijke weerman. Jaren geleden beweerde ProRail dat wissels massaal de geest hadden gegeven doordat er een bijzonder soort sneeuw was gevallen. Ik geloofde daar niets van, en heb met het KNMI gebeld. Kreeg in een van de weermannen van de NOS aan de lijn. Lachend ontzenuwde hij de smoes van ProRail. Sneeuw is sneeuw.

Dus ja, ik heb wel iets met weermannen. Toegankelijke exacte wetenschappers.

Fijn, die welverdiende prijs voor Gerrit Hiemstra. Fluitend ga ik de nieuwe dag tegemoet.