Krelis - Neerlands middenrif


Vorige week had ik het over de staat van het Nederlands Elftal na aanleiding van Nederland – Turkije en dat de erfenis van het afgelopen WK er voor Oranje hard heeft ingehakt. Maar er is gelukkig hoop. Want in potentie heeft het Nederlands Elftal over een paar jaar beschikking over een geweldig middenveld. Dit middenveld speelt nog voor 2/3 in Nederland, maar kan in potentie wereldtop worden.

Davy Klaassen is maar net 22 jaar, maar is nu al bij Ajax veruit de beste speler en behoort ook in Nederland tot de absolute top. Hij sleept, sleurt, scoort, stuurt, jaagt aan en is nu al uitgegroeid tot een speler die alle facetten van het spel beheerst. Zowel verdedigend als aanvallend zeer sterk, goed in de lucht, kan zowel over de korte als lange afstand een goede pass geven en heeft een prima schot. Hij is een speler die al op zeer jonge leeftijd in staat is om zijn ploeg bij de hand te nemen en speelt als een geboren leider. Als een speler op z’n 22ste al speelt alsof hij al tien jaar met de top meedraait, wat kan dan zijn niveau zijn over vijf jaar?

Het niveau dat Klaassen kan halen, wordt gedemonstreerd door zijn mogelijke collega aan de linkerkant. Hoewel hij ruim een jaar loopt te kwakkelen met blessures, is Kevin Strootman de overtreffende trap van zijn jongere collega uit Amsterdam. Strootman werd in Rome ontvangen als een heel grote meneer en hoewel dat destijds met de nodige scepsis werd gadegeslagen in het wat meer nuchtere Nederland, heeft hij zich in zeer korte tijd opgewerkt tot een dragende kracht in Italië. Ondanks zijn blessureleed staart zijn positie bij AS Roma nimmer ter discussie. En met concurrentie van De Rossi, Pjanic, Nainggolan, Keita en natuurlijk keizer Totti I is dat een grote prestatie.

Dus, met Klaassen op rechts en Strootman op links heb je al twee middenvelders die zowel verdedigend als aanvallend hun mannetje kunnen staan. Wie zet je daar dan achter? Nigel de Jong brengt opbouwend alleen maar passes die spelers bij Veteranen 5 ook kunnen geven en bovendien al behoorlijk op leeftijd. Daley Blind is alweer flink jonger en verdedigend sterk, maar is inmiddels bekend als “Koning Terugspeelbal” bij Manchester United dus daar win je ook de oorlog niet mee. Nee, ik zou als Amsterdammer zijnde lekker gaan voor Jordy Clasie van Feyenoord. Een ratje en een speler waar je als tegenstander volledig krankzinnig van zou worden en bovendien iemand die over meer dan 30 meter zijn medespelers op de stropdas kan bedienen. En ook hij heeft zich dit seizoen laten zien klaar te zijn voor een internationale uitdaging.

Drie allround spelers, die allen een bal kunnen veroveren, de meest wonderlijke passes kunnen geven, doelpunten kunnen maken, een ontzettende arbeid in een wedstrijd kunnen leggen en bovendien met 22, 23 en 25 jaar (u mag zelf bedenken wie welke leeftijd heeft) nog een zeer behoorlijke houdbaarheid hebben. En met getalenteerde spelers als Wijnaldum, Bazoer, van Ginkel en Maher nog op de achterhand, kan ik wel zeggen: alles komt wel weer goed!