Driek Oplopers - De lange neus van Ineke van Gent


Wat een gelul. Je hebt inhoudelijk erg weinig te bieden, maar dat geeft niet. Voor GroenLinks mag je heus wel een aantal jaren in de Tweede Kamer. Geeft allemaal niks, bij die milieufundamentalisten. En als je zo nu en dan met een dikke, vette benzineslurpende, fijnstof uithoestende patser-auto naar het stadscentrum gaat om een boodschapje te doen, en daar komt kritiek op? Nog steeds niets aan de hand. Je zegt gewoon dat de auto op naam staat van je man.

Ik heb het over Ineke van Gent.

Na haar parlementaire carrière werd Ineke aan een baantje geholpen bij de NS. Daar heeft ze nu de functie van Regiodirecteur Noord-Oost. De Regiodirecteur is de vooruitgeschoven communicatiepost van de NS richting gemeentebesturen, gedeputeerden, reizigersclubs en meer van dat moois op regionaal niveau. Een nogal communicatiegerichte functie dus.

Dan mag je dus verwachten, dat iemand ook beschikt over de juiste communicatieve skills.

Tsja…

Dan kijken we nu even, hoe Ineke van Gent de hele NS de afgelopen week te kakken zette. Zwaar weer, op 31 maart. Het hele land werd geteisterd door zware storm. Bomen waaiden om en vernielden op veel plaatsen ook de spoorweginfrastructuur. Ook tussen Beilen en Assen. Daar kraakte een omgewaaide boom een bovenleidingportaal. Doormidden. Dat betekende voor de rest van 31 maart geen treinen tussen Beilen en Assen. Treinreizigers, dus ook de doorgaande, moesten in Beilen uit de trein, met de bus naar Assen en daar wachten op een aansluitende pendeltrein richting Groningen. Ongemak en vertraging dus.

Maar niet voor Ineke van Gent, Regiodirecteur Noord-West van de NS. Op weg van haar kantoor in Zwolle naar haar woonplaats Groningen kreeg ook zij te maken met de stremming. Maar Ineke regelde het prima. Voor zichzelf, dan. Lekker een lift van een aardige meneer. En twee anderen hadden mazzel, die mochten ook instappen. De rest van de passagiers kon verder de pest krijgen. “Die zoeken het maar uit”, was de mindset van communicatiewonder Van Gent. En dat verhaal zette ze ook nog apentrots op Twitter. Dus in plaats van haar plaats af te staan aan een passagier, liet Ineke van Gent zich lekker naar Groningen rijden. “De klant kan de tyfus krijgen, want ik wil naar huis.”

Is dat zo erg? Ja. Noblesse oublige. Juist een NS’er moet als het er op aankomt, zichzelf wegcijferen in het voordeel van een klant. En al helemaal als je het PR-boegbeeld bent van dat spoorbedrijf. En in plaats daarvan zelfs je comfortabele reis ook nog eens breed uitmeten op Twitter, daarmee trek je gewoon een lange neus naar al die klanten van je broodheer.

Het was zo’n mooie slogan, van een tijdje geleden. De Reiziger met een hoofdletter R. Ineke van Gent heeft daar volkomen maling aan. Zij heeft, zoals een kwade reiziger terecht verbolgen opmerkte, een andere visie. Zij is de Regiodirecteur met een hoofdletter R…