5 feb 2015

   Krelis - Angst regeert, Telegraaf serveert

Ik had het ook niet moeten doen. Maar toen ik gistermiddag in de lunchroom zat, viel mijn oog helaas toch op een versie van de Telegraaf die voor mijn neus was achter gelaten door een vorige klant. En, geheel volgens Telegraaf-traditie, werd er weer vanouds schreeuwend gekopt.

Het ging, als vanzelfsprekend, over de gruwelijke executie van de Jordaanse piloot Muath al-Kassasbeht door IS. Een vreselijke daad, daar mag geen twijfel over bestaan, maar de manier waarop de Telegraaf van dit nieuws verslag doet, is bijzonder onprofessioneel. Op de paginagrote krantenkop worden woorden als “sadisten” en “barbaren” in de mond genomen. Hoe anders was het in de NRC Next, waarin het feit enkel benoemd werd in een artikeltje van vijftien regels op pagina 3. En dat laat maar weer eens zien wat voor een kwalitatief beperkte krant de Telegraaf is. Hoe gruwelijk deze daad ook is, een krant – waarvan een van de basisfuncties is dat die haar lezers OBJECTIEVE informatie biedt over datgene wat er in de wereld gebeurt – zou nooit dergelijke bewoordingen mogen gebruiken.

Maar klaarblijkelijk heeft de Telegraaf een handje van het te pas en te onpas toepassen van dergelijke bewoordingen. Dezelfde dag nog werd een vermoedelijke Nederlandse zelfmoordterrorist een naam en woonplaats gegeven, en vervolgens uitgemaakt voor ‘gestoorde gek’. Gelukkig gaf 10 seconden later de “specialist” van dienst - een medewerker van de Telegraaf – nog wel even toe dat die informatie op een heel wankele basis staat… Speculeren is blijkbaar rapporten bij de wakkerste krant van Nederland.

Maar het gaat nog verder. “ISIS-barbaren verleiden onze meisjes” kopte de Telegraaf in september. Waarmee iedere Telegraaf-lezer per direct zijn of haar dochter natuurlijk extra in de gaten gaat houden. Want als we ISIS niet stoppen, zullen honderdduizenden Nederlandse meisje zich bij ISIS aansluiten. Uiteindelijk ging het om één 19-jarige vrouw die naar Syrië was vertrokken. En in oktober dreigde volgens de Telegraaf het zwartste scenario, toen bleek dat ISIS een wereldwijde terreuraanval met chemische wapens zou  plannen met de oude wapens van Saddam Hoessein. Uit Kamervragen (die, leuke voetnoot, waren gesteld door twee PVV-ers, niet geheel toevallig veruit de populairste partij onder Telegraaf-lezers…) bleek echter dat deze wapens al lang waren gedemonteerd. Het zwartste scenario kan dus voorlopig weer even in de ijskast.

Of ze het expres doen weet ik niet, maar de Telegraaf doet vrolijk mee aan het in stand houden of zelfs uitbreiden van de angst voor terreur. Sensationele koppen, speculatieve opmerkingen en totaal geen goed checken van bronnen… De angst regeert, de Telegraaf serveert!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.