Paul - Stoppen

Ik ben dus heel erg blij met dat metoo gebeuren. Ik dacht nog, het lijkt mij een goed voornemen voor het nieuwe jaar. En, iemand moet het doen. Ik zwaai dus maar wat als ik iemand tegenkom en roep vanaf een afstand en sla snel een bocht om. “ik ben ermee gestopt”, mompelend.
Helemaal oke is trouwens het internet. Dan kun je iedereen dat toewensen wat hij of zij verdient volgens jouw normen en waarden. Al heb ik ook een puntje van kritiek. Want waarom wensen we anderen de beste wensen toe. Ik kom tot de conclusie dat dat niet kan. Als je al iemand “de beste” hebt toegeschreven, of toegeroepen. dan kun je dat maar 1 keer doen.
Als kind had ik dat al. Ik kon erg goed rennen en won elk potje. Ik was dus de beste. Maar vriendjes stoven dan door, kozen een andere finish dan was afgesproken om aan te tikken en te roepen “ik ben de allereerste, buut vrij”. Op een gegeven moment rende ik maar door en door, zodat ik altijd overal de allereerste in was.
Dat geldt dan ook voor wensen. Goed, beter, best kan niet. Goed is goed. Een goed nieuw jaar dus

Mijn vrouw trouwens is ook erg blij met dat metoo gebeuren. Zij vindt het een crime om zich door allerlei collega’s de eerste 14 dagen van het nieuwe jaar te laten aflebberen.Je kunt geen uitzondering maken op de nieuwjaarsborrel. Die borrels verspreiden zich trouwens steeds meer over de maand, 31 januari kan nog net, zegt men, al verwacht ik wel dat 15 februari een uiterste houdbaarheidsdatum gaat worden. |
En zij moet vaak genoeg acte de presence geven op meerdere bijeenkomsten, waar zij regelmatig dezelfde collega tegenkomt, of iemand die er op lijkt, en waar zij niet meer van weet “heeft hij mij al gehad?”
Wat ook verstandig is in de trant van ‘wanneer strek ik mijn arm zo dat de kus van de tegenstander in de ruimte blijft hangen, hem, (of haar), nerveus naar voren gebogen zijnde, want dan is er geen ondersteuning van ander mans (of ander vrouws)lippen, schouders, of boezem.

En hoe lang strek ik mijn arm uit? En hoe lang houd ik de erectiele vorm van groeten staande? Want stel je voor dat de collega in questie dreigt om te kukelen? Vang ik hem of haar dan op? Met alle gevolgen van dien. Want zij is een sociaal mens en ziet liever niet een van haar collega’s plat op hun bek gaan. Nou dat is ook niet zo, maar dan wil zij er in ieder geval geen deel van uitmaken of er mede verantwoordelijk voor zijn. Laat de manager dat maar doen.

Ik ben vanzelfsprekend erg gelukkig met dat metoo gebeuren. Dat zeg ik dan ook als er iemand waagt mij te kussen. Man, vrouw, kind, hond,iedereen krijgt vanaf heden uitleg dat ook voor youtoo geldt dat er niet wordt gekust. Al vind ik een slap handje ook zoiets. Dan krijg ik zin om te knijpen. Bij een nat handje krijg ik zin om omstandig mijn hand af te drogen aan mijn broek, nog net de neiging onderdrukkende om die hand te gaan wassen met koud water. Dat staat zo gek.
Het is helemaal idioot om iemand “de betere wensen” toe te wensen. In de trant van “ik wens je een beter jaar toe dan vorig jaar”. En dat je er na 365 dagen achter komt dat dit jaar nog slechter was dan het jaar ervoor En het komende jaar zal ook gepaard gaan met depressies en reuma.  En kinderen die niet meer komen.

De week na Kerstmis was er trouwens een rare gewoonte binnengeslopen bij elke winkel waar ik uit liep. “Prettige jaarwisseling meneer” Waar dat opeens vandaan kwam, ik zou het niet weten. Wel beantwoordde ik het op een gegeven moment met “en doe voorzichtig met vuurwerk”, waarop dan telkens het antwoord kwam “daar doe ik niet aan” Niemand, echt niemand deed er aan.
Duidelijk. Metoo en youtoo kunnen er net zo goed mee stoppen.