5 maart 2015

   Krelis - Filmhuizen. Het échte huis van de film!

Zondag was het weer eens zover: Ik ging weer eens naar de film. In Kritereon om precies te zijn, een van de meest charmante filmhuizen in Amsterdam. En hoewel de film (Inherent Vice) vermakelijk, doch bijzonder vaag was, was het weer volop genieten. Kritereon is een van de weinige bioscopen in Amsterdam die heeft begrepen hoe een filmhuis eruit hoort te zien.

Het is in Amsterdam eigenlijk kiezen of delen. Óf je gaat voor de blockbusters en naar Pathé, óf je gaat voor de minder grote namen naar een van de filmhuizen. Zodra je Kritereon binnen stapt, druipt de nostalgie van de muren. Oude bioscoopstoelen, krakende deuren, gaten in de muur en het plafond, bijzonder knus en gezellig. Verderop in de stad ligt The Movies, erg donker en knus, volledig in jaren 30 stijl ingericht. En bovendien met erg lekker eten!

En dan Pathé. City is gerenoveerd, maar nog altijd net zo lelijk als voor de verbouwing. Pathé ArenA heeft laten zien dat de Heineken Music Hall niet het enige zielloze gebouw op de ArenA boulevard is en Pathé de Munt is misschien wel het grootste gedrocht in het centrum van Amsterdam. De zakelijkheid druipt van deze gebouwen af en de schoonheid van film gaat hierin zodanig verloren dat het zelfs met het schitterende Tuschinki-theater  niet meer te redden valt. En laten we alsjeblieft niet over die fucking 3D-shit beginnen!

Dus als je in Amsterdam te gast bent en naar de film wilt, ga dan alsjeblieft naar The Movies of Kritereon, neem je koffie of IJ-biertje mee de zaal in en geniet van de film! Al was het alleen maar omdat je zo kan voorkomen dat ons nog meer Pathé-ellende wordt aangedaan!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.