FraLa - Tegen

Het is niet goed, of het deugt niet. Soms zelfs allebei. Maakt niet uit waar het over gaat. Belangrijk is dat je ‘tegen’ kan zijn. Ingezonden brieven schrijven. Commentaar geven. Protestbijeenkomsten organiseren. Petities aanbieden. Hele volksstammen zijn er maar druk mee.

Ik ben ook tegen en schrijf een stukkie. Een stukkie over tegen dat tegen zijn. Vooral omdat het meestal een kwestie van het eigenbelang dienen betreft. Wij willen hier geen windmolens, want die bederven ons uitzicht. Wij willen in ons dorp geen asielzoekerscentrum, want dan worden onze dames verkracht. Wij willen niet dat er huisvesting wordt geregeld voor Polen, want die komen onze banen inpikken. Wij willen geen uitbreiding van vliegveld Lelystad, want dat geeft lawaai en CO2.

Leg het probleem bij de buurman, het naburige dorp of stad, of zelfs over de grens is de ‘oplossing’, die door veel van deze ‘tegen-figuren’ wordt nagestreefd. Alles onder het motto: Als IK er maar geen last van heb.

Op TV zie ik uitgelaten jonge dames, want het raadgevend referendum over de sleepwet mag worden gehouden. Van dit soort mensen word ik moe en verdrietig tegelijk. Privacy is belangrijker dan het voorkomen van een terroristische aanslag. Benieuwd of zij daar nog steeds zo over denken als na zo’n aanslag blijkt dat daarbij een familielid of vriend is omgekomen. Of roepen ze dan: Ja, mijn zuster is omgekomen bij een aanslag, maar mijn privacy is nog steeds gewaarborgd.

Het zal mij niets verbazen als het referendum straks als uitslag geeft dat men tegen de bewuste sleepwet is. Desgevraagd zullen de tegenstemmers waarschijnlijk met redeneringen komen als: ik zag dat die minister met die foute schoenen voor die wet was en daarom heb ik tegen gestemd.

Als ik het allemaal goed heb begrepen, hebben diverse gemeenten zitten slapen en zo verzuimd protest aan te tekenen rond de uitbreiding van de vliegactiviteiten rond Lelystad Airport. Maar via particuliere initiatieven zou dat foutje nog hersteld kunnen worden. Kwestie van petitie regelen. Daar blijkt zelfs een internationale organisatie, Avaaz, een rol in te spelen. Volgens een heden ontvangen email is Avaaz een wereldwijd campagne-netwerk van 3,9 miljoen mensen. Bij het nemen van internationale beslissingen dient men het dus niet in zijn hoofd te halen deze 3,9 miljoen mensen (of een vertegenwoordiging daarvan?) niet te raadplegen. Of ik de petitie nu maar snel wil tekenen en aan al mijn vrienden en bekenden doorsturen, of op mijn Facebook pagina plaatsen. Bij het lezen van de betreffende petitie dringt het woord “armetierig” zich met forse kracht op. Afgezien van nogal wat taalfouten is het inhoudelijk ook niet bepaald een hoogvlieger. “Hoogvlieger” is trouwens wel een passende term als men protesteert tegen toenemende luchtvaart.

Ergens tegen zijn is dus niet voorbehouden aan onze politici van de oppositiepartijen. Die hebben het nu even erg druk gehad n.a.v. de regeringsverklaring. Onze Venlose kuifduif mocht ons weer even zijn islamtsunami in herinnering roepen. En Klaas Dijkhof (geen oppositie ) legde uit dat je niet via een of ander hockeyelftal in het eerste van PSV komt.

Het toppunt van ‘tegen zijn’ zou dus zijn als je tegen de oppositie bent. Dat is in feite echter twee keer ‘tegen’ en dan ben je dus voor de regering, maar dat wil menigeen nu ook weer niet. Een beetje in de geest van “wij zijn het met elkaar eens dat wij het over deze zaak niet eens worden”. Schiet ook niet op.

Samenvattend zou ik willen stellen dat zolang het eigen belang het dreigt te gaan winnen van het algemeen belang er voor toekomstige generaties een weinig aanlokkelijk beeld opdoemt. In een documentaire op de BBC (the super rich and us) werd zelfs al verwezen naar ‘the hunger games’.

Waarschijnlijk moet het weer eerst vijf voor twaalf worden voordat een meerderheid inziet dat algemeen belang dienen ook in hun eigen belang is, al zullen er – net als rond de opwarming van de aarde – altijd ontkenners blijven. Lekker tegen zijn. Ik ben daar niet voor. Wat willen wij met zijn allen? Voorspoed of tegenspoed? Tegenspel of voorspel?