Driek Oplopers - Homofoob woestijnschorem

Best mooi. Dat de heren Pechtold en Koolmees hand in hand naar de formatietafel wandelden. Dat zo’n duizend mensen gisteravond hand in hand een optocht liepen van de Dam naar het Homomonument. Maar ik heb het lichtbruine vermoeden dat het woestijnschorem ondanks deze mooie symboliek helaas toch niet zal ophouden met het in mekaar slaan van homo’s.

Er moet méér gebeuren, want fraaie symboliek alléén is niet genoeg. Want demonstratief hand in hand je statement maken zal, vrees ik, het geweld van merendeels Marokkaanse jongens tegen homo’s niet doen afnemen. Zelf zie ik daarom meer in een afschrikkingsbeleid door zeer gewelddadige vergelding jegens de daders, hun broers, ouders, ooms en neven. Oog om oog is de taal die door dit soort woestijnschorem wél wordt begrepen.

Maar neem zo’n duidelijk geformuleerde stelling vooral niet in op Facebook. Daar vindt men zo te zien het gebruik van de term “woestijnschorem” ongeveer net zo erg als het door een groep Marokkaanse jongens met een betonschaar mishandelan van een homo-echtpaar dat hand in hand naar huis liep na een avondje stappen in het centrum van Arnhem. “Ha, hier klinkt de ware PVV-er.” * Dus op creatieve wijze man en paard (of geit, zo u wilt) noemen, degradeert de steller gelijk tot aanhanger van Dolgedraaide Geert. Ik vind het werkelijk verschrikkelijk dat een aanklacht tegen anti-homogeweld uitmondt in een pittige discussie over de vraag of de geweldplegers en hun vriendjes wel beleefd genoeg worden bejegend.

Zo mogelijk nóg bonter maakte iemand het op Facebook door te suggereren dat het geweld door Marokkaanse jongens tegen homo’s onze eigen schuld is. Wat schreef de lieverd? Dit: “Maar wat ik zo frappant vind is dat nu de Marokkaanse gemeenschap hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden. De daders zijn, ongeacht hun afkomst, hier opgegroeid. Ze zijn hier naar school gegaan, en hebben hier normen en waarden geleerd. Blijkbaar heeft dus ONS systeem gefaald. Onderwijs, voorlichting, jeugdzorg, aanpak van criminaliteit, allemaal zaken die nodig onder de loep genomen moeten worden. Voordat we naar anderen wijzen moeten we misschien eerst ons bleke handje in eigen boezem steken…” **

Even los van dat het wij/zij-denken op zich niet zo’n goede zaak is, valt niet te ontkennen dat geweld tegen homo’s in een groot deel van de gevallen wordt gepleegd door vertegenwoordigers van een bevolkingsgroep die slechts zo’n 10 procent van de inwoners van Nederland uitmaakt. Het zijn vooral  Marokkaanse jochies. Het is echt klinkklare onzin om te stellen dat dit dan “onze” schuld is. Ik vind zo’n omkering een klap in het gezicht van de slachtoffers. De daders -en hun broers, vaders, ooms en neefjes- hebben van huis uit klaarblijkelijk volkomen maling aan zeer elementaire beginselen zoals Je Blijft Met Je Handen Van Een Ander Af. Ondanks het uitstekende onderwijs, de prima jeugdzorg en de stevige criminaliteitsaanpak in ons land. Ik vind het verschrikkelijk dat mijn homoseksuele vrienden niet hand in hand over straat kunnen zoals mevrouw Oplopers en ik dat wél kunnen. Maar de schuldvraag omkeren, dat vind ik zo mogelijk nóg verschrikkelijker.

Eveneens een gotspe is het, dat de advocaat van de daders bij Jeroen Pauw mag komen beweren dat de twee Arnhemse slachtoffers zélf degenen waren die de confrontatie hadden opgezocht. Geloof je het zelf? Twee mannen die een veel groter aantal agressieve Marokkaantjes die met een betonschaar op straat lopen, zouden uitlokken? En even checken dat er geen camera’s hangen, en vervolgens bij Pauw zeggen dat de camerabeelden maar eens goed moeten worden bekeken? Een slimme advocatentruc. Meer niet.

En voor de zoveelste keer maar even de eigenlijk overbodige-want-open-deur disclaimer: ja, er zijn heel veel Marokkanen die het prima doen. De oprichter van een ijssalon met het lekkerste ijs van Amsterdam. De aardige assistente van mijn huisarts. Enzovoort. Maar daar gaat het nu niet om. Want homo’s die met behulp van een betonschaar in mekaar zijn geslagen, worden in diskrediet gebracht, het geweld door Marokkanen heet onze eigen schuld te zijn en we laten ons blijkbaar op onvoldoende respectvolle wijze uit over de daders.

Volgens mij is er iets mis in de hoofden van veel mensen. Heel erg mis. Echt onvoorstelbaar verschrikkelijk mis.

Facebook-citaten afkomstig van:

* Hans Keijzer, die zich overigens qua foto verschuilt achter de beeltenis van Herman Koch.

** Marc Verhoeven