6 januari 2022

RIKUS SPITHORST - MALLE MAX

Bulderend van de lach bekeek ik het filmpje van de totaalidioot Max van den Berg, die met een brandend stuk hout bij D66-boegbeeld Kaag voor de deur stennis maakte. Een dwarsdoorsnede van de FvD-achterban, samengebald in één man. Daar sta je dan, overal op internet. Niemand, behalve je eigen bubbel van verstandelijk beperkt klootjesvolk, die jou nog serieus neemt. Ik ben trouwens erg benieuwd, waarom Malle Max sowieso vrij rond kon lopen. Hij was naar verluidt al eerder opgepakt nadat hij zich had misdragen bij het huis van Hugo de Jonge en tijdens allerlei straatacties.

Maar ik kan mij goed voorstellen dat Sigrid Kaag gisteren niet heeft gelachen. Het zal je maar gebeuren, zo’n engerd voor je deur. En intussen klagen het FvD en zijn aanhang over een paar lullige verfklodders op de deur van het partijbureau. Ik heb nieuws voor de heren: van een paar likjes verf vliegt je huis niet in de fik, van een brandend stuk hout mogelijk wel. Stakkers…

Overigens is wat mij betreft nu het bewijs wel geleverd. Het Forum voor Democratie is een enge fascistenclub. Want wat is een van de bekendste trucs, die wij bijvoorbeeld ook kennen van de gitzwarte Duitse geschiedenis? Juist. Het achterlijke deel van het volk ophitsen totdat het overgaat tot geweld, en zelf schone handen houden. Precies wat schorem als Baudet, Van Houwelingen en Van Meijeren doen.

Ik hoor dat tuig regelmatig uit hun nek lullen over “tribunalen” die komen gaan. Daarmee doelen ze op hoe na de Tweede Wereldoorlog in Neurenberg werd afgerekend met hun toenmalige geestverwanten. Ik vind zulke tribunalen nogal omslachtig. Bureaucratisch gedoe, door een veel te grote overheid. De meest efficiënte vorm van afrekening met allerlei fascistisch tuig geschiedde destijds gewoon door verzetsstrijders. Tijdens, en niet lafjes achteraf.

Maar ik maak nog liever een vergelijking met een iets minder ver verleden. We schakelen over naar de jaren-80. Toentertijd was het in ons parlement gebruikelijk dat alle volksvertegenwoordigers de zaal verlieten op het moment dat Hans Janmaat van de toenmalige Centrumpartij het woord nam. Ik zou het toejuichen als de huidige Kamerleden op dezelfde manier kleur zouden bekennen. Ik ben erg benieuwd, wie dan zou blijven zitten…