FraLa - Uitbesteden

De centrale overheid stoot taken af richting gemeenten. Gemeenten fuseren. Taken van gemeenten worden uitbesteed aan commerciële bedrijven. Bij sommige van dit soort ontwikkelingen snap ik de achterliggende gedachten, maar ik ben toch bang dat er nu een soort l’art pour l’art  wordt bedreven. Men roeptoetert kreten als “Dichter bij de consument opereren”,  “Marktwerking moet ervoor zorgen dat er een gunstiger prijsontwikkeling plaatsvindt”. Het streven is OK, maar het resultaat lijkt mij zwaar te wensen overlaten. Maar welke politicus durft zelfs maar voor te stellen het roer 180 graden om te gooien en bijvoorbeeld het oude Ziekenfonds (zonder eigen risico) weer van stal te halen…

Soms kom je echter ‘leuke’ dingen tegen. Wanneer welke kliko-bak wordt geleegd was tot vorig jaar een kwestie van naar de betreffende pagina op de gemeentelijke website gaan, de afvalkalender te zoeken en deze uit te printen. Dat A4-tje hang je ergens in de keuken op en je weet voor het hele jaar wanneer je welke bak buiten moet zetten. A4-tje van 2017 had wat meer voeten in de aarde. De gemeente stuurt mij door naar recyclemanagement.nl en verhip daar zie ik “afvalkalender” staan. Als ik deze echter wil printen, zie ik dat er 8 pagina’s geprint gaan worden en niet eens lekker overzichtelijk. Ik stuur recyclemanagement een e-mail dat ik besef dat deze 8 pagina’s t.z.t. via het ophalen van oud papier weer braaf gerecycled gaan worden, maar dat ik e.e.a. toch niet zo consumentvriendelijk vind. Ik maak tegelijkertijd excuses voor het feit dat ik nog tot een met uitsterven bedreigde diersoort behoor die dit soort zaken niet via een ‘app’ wenst te regelen. Ik bezit weliswaar zo’n zogenaamde smartphone en na enig nadenken kan ik hem zelfs gebruiken voor de reden van aanschaf: Een Whats App naar mijn kroost sturen met het verzoek dat ze hun “postvak in” moeten bekijken. Vader zit niet voor Piet Snot te mailen.

Recyclemanagement beantwoordt mijn e-mail netjes en verklaart dat mijn browser en daarbij dan weer de printinstelling de schuldige is. Biedt echter tevens keurig aan mij een print te doen toekomen als ik even de postcode en huisnummer opgeef. Hoewel ik in de tussentijd al een simpele jaarkalender had gedownload en deze na het uitprinten op de juiste datum van wat stippen in verschillende kleuren had voorzien, besloot ik toch eens te onderzoeken hoe dat nu zit met die browser(s). Google Chrome dus terzijde geschoven en achtereenvolgens Edge, Internet Explorer, Yahoo, het in China niet verkeerde Baidu en Safari op het printen van de afvalkalender losgelaten. Safari (zit op mijn streelmuts = aaipet = iPad) was de enige waarmee ik alle data op 1 velletje kreeg, maar daarbij werden datum en tijdstip (onleesbaar) over elkaar heen geprint. Uiteindelijk zou ik er met behulp van BING in geslaagd zijn een fatsoenlijke, leesbare print te maken.  

Ik stel recyclemanagement via het beantwoorden van de ontvangen e-mail van mijn bevindingen op de hoogte en doe tevens de suggestie het resultaat van mijn speurwerk op hun website te vermelden, zodat mijn soortgenoten, die evenmin app-afhankelijk wensen te zijn, sneller resultaat boeken.

De volgende dag besluit ik eens te kijken waar dat recyclemanagement eigenlijk vandaan komt, dus ik bezoek de website opnieuw. Ik lees dat het een non-profit initiatief is van meer dan tien materiaalorganisaties. Een mens is nooit te oud om te leren en omdat ik de term “materiaalorganisatie” wat vaag vind, probeer ik via internet wijzer te worden. Dat mislukt volledig. Ik kan niet eens één materiaalorganisatie vinden, laat staan tien.

Ik lees verder en zie dat Milieu Centraal e.e.a. beheert. Die club kan ik wel vinden. Betreft een stichting en ik kan mij niet voorstellen dat de mensen die daarbij zijn betrokken iets anders stemmen dan Groen Links of Partij voor de Dieren. Op zich heb ik daar geen moeite mee, maar vraag mij toch ook af waarom ‘mijn’ gemeente medewerking verleent aan deze constructie, want de gemeente vertegenwoordigt meer partijen dan bovengenoemde twee. Ik gok er toch op dat Milieu Centraal via de recyclemanager-app mij allerlei ongevraagde tips gaat geven. Twee tellen op hun website en ik lees al dat ik niet naar de Dominicaanse Republiek en Zuid Amerika mag, maar ‘gewoon’ in Spanje in de zon moet gaan liggen. En daar moet ik dan bij voorkeur met de bus heen en als ik toch met de auto ga, dan toch vooral met meerdere personen aan boord. Als Milieu Centraal mijn gewoontes m.b.t. vakanties en autorijden zou kennen, vinden ze mij niet lief. Omgekeerd ben ik niet blij met stichtingen, die mij een schuldgevoel aanpraten. Tijd voor een stevig stukkie richting mijn gemeente, want die speelt in dit alles een naar mijn smaak dubieuze rol. Maar eerst met mijn 6-cilinder en niet op de fiets naar het winkelcentrum om wat boodschapjes te doen. Niet om Milieu Centraal te pesten of zo, maar ik ben al oud en het is mij te koud.