7 maart 2015

   Pouwels - Hypocriet

Tijdens het lijsttrekkersdebat dat afgelopen week op RTL werd uitgezonden was Mark Rutte het als enige eens met de stelling dat Nederlandse jihadisten beter kunnen sterven in het Midden-Oosten dan dat ze terugkomen naar Nederland. Dat klinkt bot en zijn opponenten wezen hem daar graag op. ‘Premieronwaardig’ werd zijn standpunt onder andere genoemd.

Oud-minister Jorritsma noemde later de reacties op het standpunt van Rutte hypocriet en daar heeft ze gelijk in. De critici zijn het vrijwel allemaal namelijk wel eens met het bombarderen van diezelfde jihadisten. Die bombardementen zijn echt niet bedoeld ter afschrikking. Die bommen doden mensen.

Maar de VVD is zelf niet minder hypocriet. Diezelfde VVD is namelijk wél principieel tegen de doodstraf. Althans, meestal, maar soms toch maar niet. Toen Saddam Hussein ter dood werd veroordeeld heette dat volgens VVD-prominent Hans van Baalen namelijk “de enig juiste straf voor iemand die zoveel doden op zijn geweten heeft”.

Bij Osama bin Laden was dat niet veel anders. Over zijn executie, want dat was het, zei Van Baalen: “De dood van Osama Bin Laden is een teken van gerechtigheid voor de vele duizenden slachtoffers van de terreurdaden waarvoor hij verantwoordelijk is en hun nabestaanden”. Want hoewel de VVD om principiële redenen tegen de doodstraf is, vinden ze bij de VVD die straf in uitzonderlijke situaties onontkoombaar. Principes met uitzonderingen.

Principes en lafheid zijn vaak synoniemen en hier is dat niet anders. Voor de doodstraf zijn klinkt zo onaardig, maar tegen de doodstraf zijn komt soms een beetje rottig uit, dus dan ben je alleen in heel extreme gevallen voorstander.

Er zijn alleen vrij weinig mensen te vinden die bij elk vergrijp de doodstraf willen toepassen. Het gaat voorstanders van de doodstraf altijd om extreme gevallen. Hussein was blijkbaar zo’n extreem geval. Bin Laden ook. Als je soms voor de doodstraf bent, dan ben je voorstander van de doodstraf. Punt.

Maar er speelt nog iets anders. Als een rechter de doodstraf oplegt, dan gebeurt dat na een proces waarbij de verdachte gehoord wordt en daarbij wordt bijgestaan door een advocaat. De aanklager moet bewijzen dat de verdachte zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan het ten laste gelegde en na de uitspraak is er nog een mogelijkheid tot hoger beroep. Bij bombardementen zijn die procedures er niet.

Als je tegen het doden van mensen bent na zorgvuldige procedures, dan ben je ook tegen het doden van mensen zónder dergelijke procedures. Als je sowieso tegen het doden van mensen bent, dan bombardeer je ook niet. Bombardeer je wel, dan kun je niet stellen dat je principieel tegen het doden van mensen bent.

Daarmee is vrijwel de hele Nederlandse politiek hypocriet, maar de VVD is beslist niet de partij om anderen op die hypocrisie te wijzen. Eerst die balk uit hun eigen oog vissen.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.